Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα, Τρίτη (16/10), μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με φόντο και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, όπου Τυνήσιος που ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος σκότωσε δύο Σουηδούς και τραυμάτισε ένα άτομο. Η σύγκρουση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη για πιθανή εξάπλωση και επιπτώσεις στην ασφάλεια της ΕΕ.

Στόχος της συνόδου είναι να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση στον πόλεμο, έπειτα από ημέρες διαμαχών και μικτών μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχικά προκάλεσε σύγχυση με την αναστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε ότι το πάγωμα δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχθηκε επίσης επικρίσεις για την επίσκεψή της στο Ισραήλ, όπου υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, αλλά δεν πρόσθεσε ότι η ΕΕ αναμένει από το εβραϊκό κράτος να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης των πιθανών επιπτώσεων της κρίσης, όπως η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας και οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή της εξάπλωσης της σύγκρουσης.

Η σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να οξύνει τις εντάσεις μεταξύ κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό, καθώς και να προκαλέσει μεταναστευτικό κύμα προς την ΕΕ.

Η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να είναι κρίσιμη για τον καθορισμό της κοινής προσέγγισης της ΕΕ στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.