Πρώην απεσταλμένος της Ε.Ε. στη Γάζα πέταξε πριν από μερικούς μήνες με αλεξίπτωτο πλαγιάς πάνω από τις ακτές της περιοχής, φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη», ο οποίος κατηγορείται πως έδωσε την ιδέα στους ενόπλους της Χαμάς ώστε να εισβάλουν στο Ισραήλ με τον ίδιο τρόπο.

Το βίντεο του πρώην διπλωμάτη που έκανε αλεξίπτωτο πλαγιάς στις ακτές της Γάζας

Ο Γερμανός διπλωμάτης Sven Kühn von Burgsdorff πανηγύρισε σε βίντεο τον Ιούλιο ότι πραγματοποιούσε «την πρώτη πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς στη Γάζα στην ιστορία», καθώς πετούσε πάνω από τις ακτές της Γάζας φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη!» και φέρεται να έλεγε στους Παλαιστίνιους στο βίντεο πως μόλις ελευθερωθούν «μπορούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα».

Ωστόσο, αντί να δει τους Παλαιστίνιους να κάνουν αλεξίπτωτο πλαγιάς για αναψυχή όπως υποστήριζε, τέτοια αλεξίπτωτα χρησιμοποιήθηκαν από τη Χαμάς για την εισβολή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άτομα.

Η επικριτική στάση του Γερμανού διπλωμάτη στο Ισραήλ

Το Ισραήλ κήρυξε έκτοτε πόλεμο στη Χαμάς και εξαπέλυσε καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, γεγονός που ώθησε τον Von Burgsdorff να καταδικάσει το εβραϊκό κράτος, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει σημασία τι έκανε η Χαμάς», ανέφερε το Israel Hayom.

«Δεν μπορεί το Ισραήλ να έχει carte blanche επειδή τρομερές πράξεις, σκληρές και σοκαριστικές πράξεις συνέβησαν σε 1.000 ή ακόμη και 1.200 Ισραηλινούς», δήλωσε ο Von Burgsdorff κατά τη διάρκεια πρόσφατης ραδιοφωνικής συνέντευξης. «Αυτή δεν είναι η δικαιολογία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ισοπεδώσετε τη Γάζα».

Ο πρώην διπλωμάτης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που μαίνεται γύρω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μετά την επανεμφάνιση του βίντεο που τον έδειχνε να πετάει στον ουρανό πάνω από τη Γάζα τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να απολαύσουν πράγματα όπως το αλεξίπτωτο πλαγιάς και το καγιάκ, αν το Ισραήλ τερμάτιζε τον αποκλεισμό του.

Καταδίκη από το ΥΠ.ΕΞ του Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε τότε το θέαμα ως μια μορφή «προκλητικής» προπαγάνδας που εξυπηρετεί μόνο την ενίσχυση της Χαμάς.

«Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης ξέχασε εδώ και πολύ καιρό ότι εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Συνεχίζει να εκπροσωπεί την παλαιστινιακή αφήγηση και να αποτελεί εργαλείο προπαγάνδας στα χέρια των τρομοκρατικών οργανώσεων που ελέγχουν τη Γάζα».

Ένας εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στους Παλαιστίνιους δήλωσε στο Reuters ότι το αλεξίπτωτο πλαγιάς που χρησιμοποιήθηκε στο βίντεο ανήκε στον Von Burgsdorff.

Ο Von Burgsdorff εγκατέλειψε τη θέση του στη Γάζα τον Αύγουστο, αλλά συνέχισε να εκφράζει την αντίθεσή του στις ενέργειες του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, με πιο πρόσφατες τις αεροπορικές επιδρομές του.