Ο δεύτερος κύκλος αίµατος άνοιξε στις Βρυξέλλες στις αρχές της εβδοµάδας, όταν ο 45χρονος τζιχαντιστής, Τυνήσιος στην καταγωγή, Αµπντεσαλέµ αλ Γκιλάνι πυροβόλησε αδιακρίτως εναντίον ανυποψίαστων πολιτών, σε κεντρικό δρόµο της πόλης, σκοτώνοντας δύο εξ αυτών και τραυµατίζοντας ακόµη έναν. Τον εντόπισαν και τον εξουδετέρωσαν έπειτα από ώρες και ενώ είχε διαδώσει τα φονταµενταλιστικά µηνύµατα από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποδείχθηκε ότι επανειληµµένα είχε ζητήσει άσυλο, διέθετε βαρύ ποινικό µητρώο στη χώρα διαµονής του, στο Βέλγιο, ήταν στη λίστα υπόπτων για εξτρεµιστικές ενέργειες και όµως τον άφηναν να κυκλοφορεί ελεύθερο. Συνεπώς, µετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των χτυπηµάτων το 2017-2018, ορισµένες υπηρεσίες ασφαλείας -όπως στην προκειµένη περίπτωση οι βελγικές- αδράνησαν παρακολουθώντας απλώς τους υπόπτους. Παρότι από το 1995, όταν σηµειώθηκαν τα πρώτα περιστατικά ισλαµιστικής τροµοκρατίας στο Παρίσι µε µια σειρά εκρήξεων ως αντίποινα για τη γαλλική εµπλοκή στην εµφύλια σύγκρουση της Αλγερίας, οι οµάδες των ακραίων έδειχναν ότι µπορούσαν να συντονιστούν, να στρατολογήσουν νέα µέλη και να οργανώσουν «τυφλές» ενέργειες στην καρδιά των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, εν τούτοις  28 χρόνια τώρα τα «µηνύµατα» δεν έχουν αναγνωστεί σωστά. Τα άσυλα παρέχονται σωρηδόν σε κατά δήλωση οικονοµικούς µετανάστες τρίτων χωρών, οι διασταυρώσεις στοιχείων τους είναι ανεπαρκείς, η δράση των ΜΚΟ τείνει να υποκαταστήσει τη λειτουργία του κράτους, ενώ δηµιουργούνται συνεχώς νέα «φυτώρια» αλλοφρόνων στις υποδοµές του ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος.

Μαδρίτη 2004, Λονδίνο 2005

Τον Μάρτιο του 2004, παραµονές των ισπανικών εκλογών, πραγµατοποιήθηκαν ταυτόχρονες εκρήξεις στο σύστηµα του προαστιακού σιδηροδρόµου της Μαδρίτης σκοτώνοντας 191 ανθρώπους και τραυµατίζοντας 1.800. Από τις έρευνες προέκυψε ότι οι 29 εµπλεκόµενοι σχετίζονταν έµµεσα µε την Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν, που 2,5 χρόνια νωρίτερα είχε καθηλώσει την ανθρωπότητα γκρεµίζοντας τους ∆ίδυµους Πύργους της Νέας Υόρκης. ∆εκαέξι µήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2005, τέσσερις Βρετανοί Μουσουλµάνοι, µε σακίδια γεµάτα βόµβες στις πλάτες, πραγµατοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας σε τρία τρένα του λονδρέζικου µετρό και σε ένα λεωφορείο, στέλνοντας στον θάνατο 56 ανθρώπους και 700 στα νοσοκοµεία. Η αυτοκρατορία κλονίζεται συθέµελα, οι έρευνες είναι τόσο σκληρές που εγείρεται θύελλα αντιδράσεων, ενώ στην Ελλάδα 12 Πακιστανοί από τα Πετράλωνα, 11 από τα Οινόφυτα και 5 από τα Ιωάννινα, που συνοµιλούσαν µε τους δράστες... εξαφανίζονται υπό αδιερεύνητες έως σήµερα συνθήκες. Αναµφίβολα οι ισπανικές και βρετανικές υπηρεσίες συνελήφθησαν εξαπίνης, αλλά ούτε τότε ούτε έκτοτε άφησαν τον χρόνο να κυλήσει σε προδικασίες και δίκες διαρκείας.

Ο πρώτος κύκλος

«Κανένα έθνος δεν µπορεί να διαπραγµατευθεί µε τροµοκράτες, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να συνάψεις ειρήνη µε εκείνους των οποίων ο µόνος στόχος είναι ο θάνατος», έλεγε δογµατικά ο Τζορτζ Μπους το 2001. Εκ των πραγµάτων φάνηκε ότι έως την εξουδετέρωση του «ISIS» το 2018 και την καταστροφή του κυριότερου προπυργίου τους, στη συριακή Ράτκα, όσες πλάγιες συνεννοήσεις δοκιµάστηκαν µαζί τους ήταν γράµµα κενό περιεχοµένου, αφού είτε οι ίδιοι είτε οι αποκαλούµενοι «µοναχικοί λύκοι» προκάλεσαν τον θάνατο 364 ανθρώπων στη Βαρκελώνη, το Παρίσι, τη Στοκχόλµη, το Βερολίνο και το Λονδίνο, µεταξύ 2014 και 2017. Από το 2014 η Ελλάδα περιλαµβάνεται ως OROBPA -παρακαυκάσια, σε ελεύθερη απόδοση, επαρχία- στον χάρτη που είχαν δηµοσιοποιήσει εκείνη την περίοδο οι τζιχαντιστές, σχεδιάζοντας σε βάθος χρόνου να κυριαρχήσουν στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κάποια µέρη της Ευρώπης. Ο χάρτης τους δεν έχει αναθεωρηθεί ακόµη, αντίθετα µε τα 20 πλήγµατά τους που έσπειραν τον τρόµο, διαψεύδοντας τις αµφιβολίες για τις προθέσεις τους. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής:

Νοέµβριος  2015, Παρίσι

Το βράδυ της 13ης Νοεµβρίου 2015, 3 ένοπλοι εισέβαλαν στη µουσική σκηνή Μπατακλάν και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, κατά τη διάρκεια συναυλίας των Eagles of Death Metal. Η Αστυνοµία έκανε έφοδο στο κτίριο και πυροβόλησε έναν από τους δράστες, ενώ οι άλλοι δύο πυροδότησαν τα γιλέκα µε τα εκρηκτικά. Τη ζωή τους έχασαν 90 άνθρωποι και περισσότεροι από 200 τραυµατίστηκαν. Παράλληλα, άλλη οµάδα ενόπλων πυροβόλησαν και σκότωσαν πολίτες µέσα κι έξω από 4 µπαρ και εστιατόρια. Λίγο πιο κάτω, ένας άνδρας, φορώντας γιλέκο µε εκρηκτικά, ανατινάχθηκε στο καφέ Comptoir Voltaire, µε αποτέλεσµα τον θάνατο 39 ατόµων και τον τραυµατισµό 42. Ο εφιάλτης είχε µόλις ξεκινήσει.

Μάρτιος 2016, Βρυξέλλες

Το πρωί της 22ας Μαρτίου 2016 στο διεθνές αεροδρόµιο των Βρυξελλών εξερράγησαν δύο βόµβες στις δύο πλευρές της αίθουσας ελέγχου διαβατηρίων και µία ώρα αργότερα εξερράγη κι άλλη βόµβα σε βαγόνι αµαξοστοιχίας, την ώρα αναχώρησης του συρµού από τον κεντρικό σταθµό του µετρό. Συνολικός απολογισµός: 35 νεκροί (σ.σ. µεταξύ αυτών και οι 3 τζιχαντιστές) και 340 τραυµατίες.

Ιούλιος 2016, Νίκαια Γαλλίας

Το βράδυ της 14ης Ιουλίου 2016, στη διάρκεια των εκδηλώσεων της εθνικής εορτής για την πτώση της Βαστίλης, ο Γαλλοτυνήσιος Μοχάµεντ Λαχαουέζ Μπουχλέλ, οδηγώντας µε ταχύτητα και ελιγµούς (ζικ ζακ) το έµφορτο όπλων και εκρηκτικών φορτηγό του, έπεσε πάνω στο πλήθος στην κεντρική λεωφόρο της Νίκαιας, σκοτώνοντας 84 ανθρώπους και τραυµατίζοντας 65, µεταξύ των οποίων αναγνωρίστηκαν Βρετανοί, Ισπανοί, Ελβετοί και Αµερικανοί πολίτες. Το αποκαλούµενο «Ισλαµικό  Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη, αφού ο δράστης -τον οποίο εξουδετέρωσαν εκείνη την ώρα οι αστυνοµικοί- ήταν ενεργό µέλος µε βαρύ ποινικό παρελθόν στη Γαλλία, το οποίο δεν αξιολογήθηκε σωστά από τις Αρχές. 

Ιούλιος 2016, Μόναχο

Η βία παρήγαγε νέα βία κι επειδή ήταν µάλλον αδύνατον, λόγω των µέτρων, να συνεχιστεί εκείνες τις ηµέρες στη Γαλλία, «επεκτάθηκε» στη Γερµανία. Οκτώ µέρες, λοιπόν, αργότερα, στις 22 Ιουλίου, ένας 18χρονος ένοπλος, ο Νταβίντ Σοµπόλι, ο οποίος δεν ήταν γνωστός στην Αστυνοµία, άνοιξε πυρ σε φαστφούντ, σε εµπορικό κέντρο του Μονάχου, σκοτώνοντας 9 ανθρώπους και τραυµατίζοντας 36, µεταξύ των οποίων και παιδιά. Υποστηρικτές του «ISIS» πανηγύρισαν στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο δεν υπήρξε επισήµως ανάληψη ευθύνης. Ο µακελάρης, ιρανικής καταγωγής, γεννηµένος στο Μόναχο, είχε 2 συνεργούς εµπλεκόµενους και σε άλλες απόπειρες την ίδια ηµέρα. Μετά τηνπράξη του αυτοπυροβολήθηκε και οι συνεργοί του καταδιώχθηκαν αγρίως. 

∆εκέµβριος 2016, Βερολίνο

Παραµονές των Χριστουγέννων, στις 19 ∆εκεµβρίου 2016, η εορταστική αγορά του Βερολίνου πνίγεται στο αίµα όταν ο 24χρονος Τυνήσιος, Ανίς Αµρί, κινούµενος µε όχηµα για 50 µέτρα ανάµεσα στην υπαίθρια εγκατάσταση, παρασύρει και σκοτώνει 11 ανθρώπους, τραυµατίζοντας ακόµη 50. Μάλιστα καταφέρνει να διαφύγει τρέχοντας και αποκαλύπτεται ότι νωρίτερα είχε δολοφονήσει τον Πολωνό οδηγό του οχήµατος που πάλεψε για να αποσοβήσει το ολέθριο σχέδιο του δράστη.

Τέσσερις µέρες αργότερα σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισµών µε Ιταλούς αστυνοµικούς, σε σιδηροδροµικό σταθµό στο Μιλάνο. Ο Αµρί είχε καταδικαστεί επανειληµµένα στην Τυνησία για κατοχή και χρήση ναρκωτικών, είχε φυλακιστεί και στην Ιταλία για ληστεία, ενώ µετά την αποφυλάκισή του το 2015 διέφυγε στη Γερµανία, όπου ανέπτυξε σχέσεις µε την οργάνωση του διαβόητου σαλαφιστή, στρατολόγου του «ISIS», Αµπού Βαλά. Εκµεταλλευόµενος τα ακατανόητα και εν πολλοίς αδιανόητα κενά ασφαλείας του γερµανικού συστήµατος, υπέβαλε αίτηση χορήγησης ασύλου µε ψευδή στοιχεία.

Κι ενώ οι Γερµανοί έµαθαν ποιος είναι και θέλησαν να τον απελάσουν, οι Τυνήσιοι αρνούνταν να τον επαναπατρίσουν και το θέµα έτσι απλά... ξεχάστηκε! Στα τέλη Νοεµβρίου 2016, οι µυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου ενηµέρωσαν µε κατεπείγοντα τηλεγραφήµατα το Βερολίνο ότι ο Αµρί προετοίµαζε τροµοκρατική ενέργεια και η Αστυνοµία έσπευσε να τον αναζητήσει. Πολύ αργότερα καταγράφηκε σε έκθεση ότι το µεγαλύτερο µέρος της ευθύνης για την απάνθρωπη ενέργεια του Τυνήσιου τζιχαντιστή φέρει η γερµανική γραφειοκρατία, συµπλεγµατική έως σήµερα  ένεκα του ναζιστικού παρελθόντος της.

Μάιος 2017, Μάντσεστερ

Στις 22 Μαΐου 2017 -κι ενώ η συναυλία της Αµερικανίδας καλλιτέχνιδας Αριάνα Γκράντε είχε ολοκληρωθεί στη Μάντσεστερ Αρένα- ο 22χρονος Βρετανός, λιβυκής καταγωγής, Σαλµάν Αµπέντι πυροδότησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό µηχανισµό γεµάτο µε κοµµάτια µετάλλων, την ώρα που οι θεατές αποχωρούσαν, στις 10.30 µ.µ., µε αποτέλεσµα να σκοτώσει 23 ενήλικους και παιδιά. Η επίθεση από τον επίσης νεκρό βοµβιστή χαρακτηρίστηκε τροµοκρατική και αµέσως αναβαθµίστηκε το επίπεδο συναγερµού της χώρας, µε την ειδική οµάδα Cobra να τίθεται στην κορυφή των επιχειρήσεων.

Ιούνιος 2017, Λονδίνο

Οι Αγγλοι δεν έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, πως θα συνεχίζονταν τα χτυπήµατα, ωστόσο η αποτροπή θανατηφόρων ενεργειών από φανατικούς ισλαµιστές είναι µάλλον αδύνατη, ιδίως την ώρα της εκδήλωσής της. Τούτων δοθέντων, στις 3 Ιουνίου 2017, περί τις 10 µ.µ., 3 ισλαµιστές τροµοκράτες, επιβαίνοντες σε ηµιφορτηγό, παρέσυραν πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και έπειτα πεζή, φωνάζοντας «αυτό είναι για τον Αλλάχ», µαχαίρωναν αδιακρίτως τους πολίτες, στέλνοντας στον θάνατο 7 και στο νοσοκοµείο 48, πριν πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από τα αστυνοµικά πυρά.

Αύγουστος 2017, Βαρκελώνη

Νωρίς το απόγευµα της 17ης Αυγούστου 2017, ο οδηγός ενός ηµιφορτηγού το ανέβασε µε µεγάλη ταχύτητα στον πεζόδροµο της πλατείας Λα Ράµπλα και επί µισό χιλιόµετρο παρέσερνε όποιον έβρισκε µπροστά του, καταφέρνοντας εν τέλει να διαφύγει µε τα πόδια, αφού είχε θανατώσει 13 και τραυµατίσει 100 ανθρώπους. Λίγες ώρες αργότερα, δεύτερη επίθεση σηµειώθηκε στο θέρετρο της Καταλονίας, Καµπρίλς, όπου ένα άλλο αυτοκίνητο έπεσε κατά του πλήθους σε παραλιακό δρόµο, σκοτώνοντας έναν πολίτη και τραυµατίζοντας 6, ανάµεσά τους και έναν αστυνοµικό. Το προηγούµενο βράδυ είχε γκρεµιστεί από έκρηξη αερίου κτίριο της καταλανικής πόλης Αλκανάρ, µε 3 νεκρούς, έναν ιµάµη και δύο αδέλφια Βορειοαφρικανούς. Οι Ισπανοί συνέδεσαν σε διάστηµα ωρών τις 3 ενέργειες και, αφού τις απέδωσαν στο «ISIS» και τα παρακλάδια του (Λεβάντε), εξολόθρευσαν 12 ύποπτους, τον οδηγό-καµικάζι και τουλάχιστον 4 άµεσους συνεργούς τους.

∆ευτερεύουσες ενέργειες

Πέραν αυτών, υπήρξαν και δευτερεύουσες ενέργειες, όπως η δολοφονία ενός αστυνοµικού διοικητή και της συζύγου του στο παρισινό προάστιο Magnanville, στις 13 Ιουνίου 2016. Μετά τη δολοφονία του ζευγαριού, ο τζιχαντιστής Λαρόσι Αµπνταλά, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της Αστυνοµίας, έδειξε τη σκηνή του εγκλήµατος στο διαδίκτυο δηλώνοντας πίστη στον αρχηγό του «Ισλαµικού Κράτους», Αµπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Ενα µήνα µετά, στις 24 Ιουλίου, ο ψυχωτικός τροµοκράτης Μοχάµεντ Νταλίλ ανατινάζεται έξω από φεστιβάλ µουσικής στο βαυαρικό Ανσµπαχ, τραυµατίζοντας 15 ανθρώπους. Το «ISIS» υιοθέτησε την ενέργεια, όπως και εκείνη της 26ης Ιουλίου 2016 στη Νορµανδία, όπου 2 δράστες σκότωσαν τον 85χρονο ιερέα Ζακ Αµέλ µε µαχαίρι και τραυµάτισαν σοβαρά άλλον έναν όµηρο µέσα στην εκκλησία. Τέλος, στις 3 Φεβρουαρίου 2017, στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ο 28χρονος Αµπντουλάχ αλ Χαµάµι επιχείρησε να σκοτώσει στρατιώτες µε µαχαίρι, φωνάζοντας το όνοµα του Αλλάχ, ωστόσο εξοντώθηκε ακαριαία.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής