Μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους Ισραήλ και Τουρκία και 13 μήνες μετά, με τον πόλεμο, εξαφανίστηκαν, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ «παγκόσμιο εγκληματία πολέμου». 

Στο ρεπορτάζ του MEGA αναφέρεται ότι ανακλήθηκαν όλοι οι πρεσβευτές του Ισραήλ στην Τουρκία, ενώ τονίζεται και δημοσιεύμα εφημερίδας που παρακινεί τον ισραηλινό στρατό να εισβάλει στο Ισραήλ

Συγκεκριμένα: Προς οριστική ρήξη οδεύουν οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο στη μεγάλη συγκέντρωση για τη Γάζα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακήρυξε το Ισραήλ παγκόσμιο εγκληματία πολέμου και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τρομοκράτη.

«Ω, Ισραήλ, πώς έφτασες εδώ; Πώς μπήκες εδώ; Είσαι κατακτητής. Ισραήλ, θα σε ανακηρύξουμε παγκόσμιο εγκληματία πολέμου», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγη ώρα μετά το παραλήρημα του Ερντογάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σήκωσε το γάντι: «Αυτοί που τολμούν να κατηγορήσουν τους στρατιώτες μας για εγκλήματα πολέμου είναι άνθρωποι εμποτισμένοι με υποκρισία και ψέματα και δεν έχουν ούτε σταγόνα ηθικής. Ο στρατός μας είναι ο πιο ηθικός στρατός του κόσμου. Ο ισραηλινός στρατός κάνει τα πάντα ώστε να αποφύγει να βλάψει όσους δεν εμπλέκονται».

Το Ισραήλ ανακάλεσε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ελί Κόεν ανακοίνωσε ότι το Τελ Αβίβ θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα οι οποίες είχαν αποκατασταθεί τον περσινό Σεπτέμβριο ύστερα από 14 χρόνια πάγου.



Πόλεμος στο Ισραήλ: Ζητά εισβολή φιλοκυβερνητικό Μέσο στην Τουρκία


Η μεταστροφή του κλίματος είναι εμφανής στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου.

«Θα πληρώσει το τίμημα το Ισραήλ που είναι εγκληματίας πολέμου», αναφέρει η φιλοκυβερνητική «Sabah».

Η «Milat», που επίσης στηρίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο, προχωρά ένα βήμα παραπάνω και ζητά ο τουρκικός στρατός να εισβάλει στο Ισραήλ για να εγκαθιδρύσει τη δημοκρατία στο Τελ Αβίβ, ενώ η κρατική τηλεόραση TRT πρόβαλλε στο αραβόφωνο κανάλι της βίντεο που δείχνει ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

«Αυτό σημαίνει να ζεις στη Γάζα», αναφέρει η λεζάντα που το συνοδεύει.

Με την ομιλία του το Σάββατο, ο Ερντογάν υποκίνησε τους ακραίους κύκλους στην Τουρκία, λένε αναλυτές. Ανησυχίες για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα προκαλεί και η εμφάνιση του μηνύματος «Φονιάς Ισραήλ» πάνω στον τοίχο συναγωγής στη Σμύρνη.