Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του ιστορικού συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP), με την εκλογή νέας ηγεσίας. Σε μία σκληρή εσωκομματική εκλογική σύγκρουση, που οδηγήθηκε και σε δεύτερο γύρο, νικητής αναδείχθηκε ο μεταρρυθμιστής Ουζγκιούρ Οζέλ, απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που παρέμεινε 13 χρόνια στην ηγεσία.

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών με τον κ. Οζέλ να λαμβάνει 812 ψήφους και τον κ. Κιλιτσντάρογλου 536 ψήφους, με διαφορά δηλαδή 276 ψήφων.
tourkia_ozel

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Ουζγκιούρ Οζέλ είπε: «Βιώνω τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια και τιμή της ζωής μου. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που εκπληρώσατε αυτό το τιμητικό καθήκον που σας δόθηκε στα 100 χρόνια του CHP, στην πρώτη κάλπη που ιδρύθηκε στα 100 χρόνια του CHP, ακόμη και στην Τουρκία, και στο συνέδριο του κόμματός μας που θα διαμορφώσει τον δεύτερο αιώνα, ομόφωνα και ολόψυχα την υποστήριξη όλων μας. Σήμερα, επιτρέψτε μου να έρθω εκεί και να σηκώσω το χέρι του Ελεύθερου Προέδρου μας, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του, μας άγγιξε όλους, που η καρδιά του είναι μαζί μας και ότι θα συνεχίσουμε την Πορεία Δικαιοσύνης που ξεκίνησε μαζί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αξιότιμο Πρόεδρό μας, κ. Kemal Kılıçdaroğlu. Γνωρίζω την ευθύνη που έχετε βάλει στους ώμους μου. Από εδώ και πέρα, είναι καθήκον όλων σας, μαζί με εμένα, να καθίσετε στις καρέκλες των Γκαζή Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Ισμέτ Πασά, Μπουλέντ Ετζεβίτ, Ντενίζ Μπαϊκάλ, Μουράτ Καραγιαλτσίν, Χικμέτ Τσετίν, Αλτάν Ουμέν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και να προστατέψετε την εμπιστοσύνη τους. Σε εμπιστεύομαι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, τον αδερφό μου, την αγαπημένη μου σύζυγο Didem, τη μοναχοκόρη μου İpek και τις οικογένειες Özel Okay και Menemenlioğlu, που με μεγάλωσαν».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη δασκάλα μου στο δημοτικό σχολείο, τους δασκάλους μου στο οικοτροφείο, τους δασκάλους μου που με μεγάλωσαν, τους φίλους μου από το Λύκειο Bornova Anatolian που δεν με άφησαν ήσυχο, όλους τους αντιπροσώπους μας που βίωσαν αυτή τη μεγάλη τιμή μαζί μου σε μια τέτοια βραδιά, και όλα τα μέλη του CHP. Το CHP έχει μια μεγάλη ομάδα 130 βουλευτών. Πολύς λόγος έγινε για το ποιος ήρθε εδώ με την υποστήριξη πόσων βουλευτών. Αφήνω αυτή την αίθουσα χέρι με χέρι και ώμο με ώμο με τους 130 βουλευτές μας. Μπήκαμε στην αίθουσα με τους επαρχιακούς προέδρους μας, φεύγω από αυτήν την αίθουσα χέρι με χέρι, ώμο με ώμο με τους 81 προέδρους των επαρχιών μας. Οι αριθμοί των υπογραφών συζητήθηκαν πολύ. «Εάν τα αποτελέσματα των εκλογών επιτραπούν από τον αξιότιμο πρόεδρό μου, θεωρώ ότι οι 1366 αντιπρόσωποί μας με ψήφισαν και τους ευχαριστώ όλους».

Κέρδισε και τον πρώτο γύρο ο Οζέλ

Ο Ουζγκιούρ Οζέλ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο νικητής, λαμβάνοντας 682 ψήφους. Ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έλαβε 664 ψήφους.

Ποιος είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ

Ο Οζγκιούρ Οζέλ γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1974 στη Μαγνησία της δυτικής Τουρκίας. Είναι φαρμακοποιός στο επάγγελμα, με δράση σε συλλογικά όργανα των φαρμακοποιών στη γενέτειρα του και την Τουρκία. Από το 2011 εκλέγεται βουλευτής Μαγνησίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP από τις 24 Ιουνίου 2015 έως τις 3 Ιουνίου 2023, όταν εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Στα 13 χρόνια που ήταν πρόεδρος του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατόρθωσε να νικήσει σε καμία εκλογική αναμέτρηση τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.