Τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας αποφασίζει σήμερα σε συνεδρίαση το κόμμα της Αριστεράς της Γερμανίας, Die Linke, μετά την πρόσφατη αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Υπενθυμίζεται ότι η 54χρονη Βάγκενκνεχτ, που είχε ταυτιστεί με την Linke, καθώς και άλλοι 9 βουλευτές εγκατέλειψαν το κόμμα στις 24 Οκτωβρίου, προκειμένου να δημιουργήσουν στις αρχές του 2024 ένα νέο ισχυρό - όπως ευελπιστούν - κίνημα κατά του κατεστημένου, που θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στο ήδη κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας.

Έτσι, η Αριστερά από 38 έδρες που διέθετε μέχρι τότε, απέμεινε πλέον με 28, δηλαδή λιγότερες από το 5% επί του συνόλου της Γερμανικής Βουλής, που σύμφωνα με τον κανονισμό της απαιτείται να έχει ένα κόμμα για να διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα.


Η Αριστερά χάνει τα προνόμια της ΚΟ

Με τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, η Αριστερά δεν θα διαθέτει πλέον και τα σχετικά γραφεία, καθώς θα τα επιστρέψει -μαζί με τους Η/Υ – στη Γερμανική Βουλή, ενώ θα μείνουν χωρίς δουλειά και αρκετά από τα πάνω από εκατό μέλη του προσωπικού που απασχολούσε.

Οι 28 βουλευτές της Αριστεράς δεν θα δύνανται πλέον να καταθέτουν σχέδια νόμων στη Μπούντεσταγκ, ούτε ερωτήσεις και αιτήματα για ονομαστικές ψηφοφορίες, ενώ θα μειωθεί η επιρροή του κόμματος στη Βουλή, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση, το μέγιστο μέρος της οποίας (11,5 εκατ. ευρώ) πέρυσι δαπάνησε στη μισθοδοσία του προσωπικού.


Ντίτμαρ Μπαρτς: Η Αριστερά δεν είναι νεκρή»

Πριν την προγραμματισμένη διάλυση της ΚΟ ο επικεφαλής της, Ντίτμαρ Μπαρτς, απηύθυνε έκκληση μέσω της εκπομπής “Morgenmagazin” του δευτέρου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης (ZDF) για μα νέα αρχή.

«Η Αριστερά δεν είναι νεκρή», είπε, «αλλά σε εμάς εναπόκειται να κάνουμε μια αλλαγή». Και ζήτησε να σταματήσει η «παραλυτική εσωστρέφεια» και οι εσωκομματικές έριδες.

Ο Μπαρτς κάλεσε την Αριστερά «να επιστρέψει στην πολιτική» καθώς η Γερμανία «προφανώς» χρειάζεται μια «κοινωνική αντιπολίτευση εξ αριστερών». «Οι έριδες δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Ενόψει των προκλήσεων αυτό που ζητούν είναι αριστερές απαντήσεις και αριστερή κριτική στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Όποιος πέφτει οκτώ φορές, πρέπει να σηκωθεί εννέα φορές», είπε ο Μπαρτς. «Έχουμε πέσει πολλές φορές και πάντα ξαναστεκόμασταν στα πόδια μας», σημείωσε. «Είναι το τέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και μια ευκαιρία για μια νέα αρχή».

Σε τελευταία δημοσκόπηση (Politbarometer) για λογαριασμό του ZDF την περασμένη εβδομάδα η Αριστερά συγκέντρωσε ποσοστό 4% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 4,9 που είχε εξασφαλίσει στις ομοσπονδιακές εκλογές προ διετίας.

*Φωτογραφία: Reuters