O Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία προσανατολίζεται στην αγορά μαχητικών Eurofighter μέσω της Γερμανίας.

Βλέποντας την προμήθεια των F-35 να μεταφέρεται στις καλένδες, η Άγκυρα στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς, αναμένεται να αιτηθεί την αγορά τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter.

*Διαβάστε εδώ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ασκεί πιέσεις στην Τουρκία για να εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εντός δύο βδομάδων

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Επιτροπής Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε πως «υπήρξε ένα ερώτημα σχετικά με το αν τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις αποστολές που είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα.

Θα αγοράσουμε 40 από τα αεροσκάφη Block-70 Viper έτοιμα και 79 από αυτά θα κατασκευαστούν από εμάς στο δικό μας εργοστάσιο της TAI. Εργαζόμαστε για να αγοράσουμε και τα Eurofighter. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ισπανία λένε ναι και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία».

Σύμφωνα με τον Γκιουλέρ το κυριότερο είναι ότι η Τουρκία έχει δύο δικά της αεροσκάφη: «Έχουμε το Hurjet θα είναι το εκπαιδευτικό μας αεροσκάφος- αλλά θα είναι και μαχητικό αεροσκάφος. Ο κύριος στόχος μας είναι το KAAN, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Θα κάνει την πρώτη του πτήση στο τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και δεν υπάρχει κανόνας ότι θα ξεκινήσουμε σήμερα, θα το ολοκληρώσουμε αύριο και θα το βγάλουμε στον διάδρομο μεθαύριο. Θα πετάξει με τον δικό μας κινητήρα το αργότερο το 2031-2032».