Τα exit poll δίνουν στον αρχηγό του ολλανδικού αντι-ισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς σαφές προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα.

Η έρευνα του Ipsos δίνει στο Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) 35 έδρες από τις 150 της Βουλής της χώρας.

Ο ίδιος έσπευσε να δημοσιεύσει βίντεο να πανηγυρίζει δεόντως το -έστω και πρόωρο- αποτέλεσμα.

Η Συμμαχία Πρασίνων και Εργατικών (GL/PvdA), με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς λαμβάνει 26 έδρες και το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), με επικεφαλής την Ντιλάν Γεσιλγκιόζ 23 έδρες.

Ακολουθεί το κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Πιέτερ Ομτζίγκτ με 20 έδρες.

Άλλα 12 κόμματα αποσπούν, σύμφωνα πάντα με το exit poll, από μία ως και 10 έδρες.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2021, το PVV διπλασίασε τις έδρες του (από 17 σε 35) και ο συνασπισμός Πρασίνων/Εργατικών κέρδισε εννέα έδρες.

Αντίθετα το VVD έχασε 11 έδρες και έμεινε μακριά από την πρώτη θέση, ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόμματος του Ομτζίγκτ που κατέλαβε 20 έδρες με την πρώτη εμφάνισή του.

Έρευνα του Ipsos την Τρίτη έδινε στο VVD 29 έδρες, στο αντιισλαμιστικό PVV του Βίλντερς 27 έδρες και στον συνασπισμό υπό τον Τίμερμανς 24 έδρες.

Όπως σημειώνει ο Guarian οι αριθμοί ενδέχεται να αλλάξουν ακόμη κατά τη διάρκεια της βραδιάς, καθώς περιμένουμε τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την τελική κατανομή των εδρών καθώς πολλά κόμματα έχουν εξαρχής δηλώσει ότι δεν θα συμμετείχαν σε συνασπισμό με τον Βίλντερς.