Παγκόσμια έκπληξη προκάλεσε η μεγάλη διαφορά με την οποία κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς του «Ολλανδού Τραμπ» όπως τον αποκαλούν.

Ειδικότερα, η μεγάλη διαφορά με την οποία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Τετάρτη, στην Ολλανδία το ακροδεξιό, ισλαμοφοβικό κόμμα του Χερτ Βίλντερς προκάλεσε έκπληξη διεθνώς και αναμένεται να αποτελέσει θέμα εκτενών αναλύσεων τα επόμενα 24ωρα, όπως συνέβη εξάλλου και με τον πρόσφατο εκλογικό θρίαμβο του ακραία φιλελεύθερου Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκοπήσεων του Politico, το PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) ενισχύθηκε περίπου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες μέσα στον τελευταίο μήνα, με κάποιους να επιχειρούν ήδη να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στη μεγάλη ενίσχυση της απήχησής του το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 «Μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 22 Νοεμβρίου, η εκλογική υποστήριξη για τον Χερτ Βίντερς αυξήθηκε από 12% σε 23%. Μήπως οι μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε όλη την Ολλανδία έπαιξαν ρόλο στο να στραφούν οι Ολλανδοί εκλογείς στο PVV με τις πάγιες αντιμεταναστευτικές θέσεις;» διερωτάται ο λογαριασμός του Visegrad 24 στο «Χ» με πολλούς σχολιαστές να συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η εκλογική επικράτηση του ακροδεξιού, ισλαμοφοβικού κόμματος του Χερτ Βίλντερς στην Ολλανδία είναι η συνέπεια όλων των φόβων που αναδύονται στην Ευρώπη σχετικά με την μετανάστευση και την οικονομία. Ωστόσο, ο Λεμέρ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo, σχολίασε ότι «η Ολλανδία δεν είναι Γαλλία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει «εξωτερικό και εσωτερικό κίνδυνο» με διαδοχικές επιτυχίες της άκρας δεξιάς που συνδυάζεται με τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, προειδοποίησε σήμερα ο γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν, μετά τη νίκη της άκρας δεξιάς στις ολλανδικές εκλογές.

 «Υπάρχει ένας συνδυασμός απειλών τις οποίες δεν είχαμε δει ποτέ στην ευρωπαϊκή ιστορία μας», και μάλιστα σε μια στιγμή «που ποτέ δεν είχαμε περισσότερο ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο Γκλυκσμάν, ο οποίος πιθανόν να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις ευρωεκλογές. «Στη μια εκλογή μετά την άλλη, βλέπουμε την άκρα δεξιά να κάνει τεράστιες επιτυχίες. Βλέπουμε μια προσωπικότητα, τον κύριο Βίλντερς, ο οποίος έκανε προεκλογική εκστρατεία όχι μόνο εναντίον των μουσουλμάνων, εναντίον της μετανάστευσης, αλλά και εναντίον του ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου, εναντίον της οικολογικής μετάβασης και υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε το στέλεχος της κίνησης Place publique (Δημόσιος χώρος).

 «Έχουμε και τον πόλεμο ο οποίος επέστρεψε στο έδαφός μας (...) Σήμερα ο Πούτιν κερδίζει το στοίχημά του (...) πως αν ασκήσει κάποιος πίεση στην Ευρώπη, αν βάλει την Ευρώπη σε μια κατάσταση στην οποία είναι υποχρεωμένη να κινητοποιηθεί, η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει», διαπίστωσε ο γάλλος ευρωβουλευτής. «Αν δεν ανεβάσουμε το ηθικό μας, αν δεν ξαναβρούμε μέσα μας αρκετή ισχύ για να πείσουμε πως στην πραγματικότητα είναι ανάγκη να σώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση (...), η ΕΕ αντιμετωπίζει εξωτερικό και εσωτερικό κίνδυνο», τόνισε ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

 Πιθανόν να αργήσει η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Το κόμμα του Βίλντερς PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) συγκεντρώνει 37 έδρες στο κοινοβούλιο, από τις 150 συνολικά, περισσότερες από τον συνασπισμό Εργατικών- Πρασίνων (25) του Φρανς Τίμερμανς και τις 24 έδρες του συντηρητικού κόμματος VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Ένας συνασπισμός του PVV, του VVD και του νέου κόμματος Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του κεντρώου βουλευτή Πίτερ Όμτζιγκτ συγκεντρώνει 81 έδρες, καθιστώντας τον τον πιο προφανή συνδυασμό. Ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστούν μήνες δύσκολων συνομιλιών για να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς κανένα από τα κόμματα με τα οποία ο Βίλντερς θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις αντιευρωπαϊκές απόψεις του.

Οι θέσεις του PVV για το Ισλάμ και τη μετανάστευση

 «Με τη μείωση της εισροή αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης προς την Ολλανδία, ο εξισλαμισμός της χώρας μας θα περιοριστεί», αναφέρει το προεκλογικό πρόγραμμα του PVV.

 «Η Ολλανδία δεν είναι μια ισλαμική χώρα: ούτε μουσουλμανικά σχολεία, ούτε Κοράνια ούτε τεμένη». «Θέλουμε λιγότερο Ισλάμ στην Ολλανδία και θα το καταφέρουμε χάρη σε λιγότερη μη δυτική μετανάστευση και την πλήρη αναστολή της παροχής ασύλου».

Επίσης προβλέπει «την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα κυβερνητικά κτίρια».

Μετά τη νίκη του ο Βίλντερς δήλωσε ότι «η Ολλανδία θα επιστρέψει στους Ολλανδούς, το τσουνάμι (των παροχών) ασύλου και της μετανάστευσης θα ανασχεθεί».

Στο πρόγραμμά του το PVV προβλέπει «πάγωμα του ασύλου» και «μια μεταναστευτική πολιτική εν γένει πιο περιοριστική», καθώς και παρέκκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν την παροχή ασύλου και τη μετανάστευση.

Το κόμμα επιθυμεί να αποκατασταθούν οι έλεγχοι στα ολλανδικά σύνορα και να επαναπροωθούνται οι αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ολλανδία προερχόμενοι από «γειτονικές, ασφαλείς χώρες».

Οι παράτυποι μετανάστες θα συλλαμβάνονται και θα απελαύνονται. Οι Σύροι η αίτηση των οποίων για παροχή ασύλου έχει γίνει δεκτή επίσης θα απελαύνονται, διότι «κάποιες περιοχές της Συρίας είναι πλέον ασφαλείς». Οι πρόσφυγες που έχουν λάβει άδεια παραμονής, θα τη χάνουν «αν πάνε διακοπές στη χώρα καταγωγής τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ