Η ενδυματολογική επιλογή του βασιλιά Καρόλου να φορέσει γραβάτα με την ελληνική σημαία, κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι, δεν πέρασε απαρατήρητη. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλά ΜΜΕ στη Βρετανία συσχέτισαν την κίνηση του μονάρχη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη στάση που έχει κρατήσει ο Ρίσι Σούνακ.

Το γεγονός ότι ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε την εν λόγω γραβάτα θα μπορούσε εύλογα να «διαβαστεί» ως ένα μήνυμα υπέρ της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, μετά το βρετανικό unfair και τις μεγάλες διαστάσεις που έλαβε η κίνηση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η παρουσιάστρια του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ, στην οποία και παραχώρησε την επίμαχη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σχολίασε στα social media: «Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον βασιλιά σήμερα, ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Δείτε την ανάρτηση:


Και δεν ήταν μόνο η παρουσιάστρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ! Και το Skynews σε ανάρτηση στο Instagram αναφέρει: Ο βασιλιάς φοράει μια ελληνική γραβάτα μετά την αντιπαράθεση της Downing Street με την Αθήνα.

Δείτε την ανάρτηση:

View this post on Instagram

A post shared by Sky News (@skynews)


"Αμετανόητος" ο Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ζήτημα νόμου η παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο

Tη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο Ρίσι Σούνακ. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επικαλείται τον νόμο του 1963 που απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του λονδρέζικου ιδρύματος.

Στο αεροσκάφος προς τη σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι -σύμφωνα με τον Guardian- ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Είναι ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σε αυτό. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνει ο δανεισμός πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει πως είναι υπό καμία έννοια πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφείς: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με τον Guardian.

Η "ελληνική" γραβάτα του βασιλιά Καρόλου και η φωτογραφία με τον Σούνακ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε σήμερα (01/12) να τιμήσει τις ελληνικές του ρίζες φορώντας μια γραβάτα με την ελληνική σημαία. Στο Ντουμπάι ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, έχοντας κάνει την εν λόγω ενδυματολογική επιλογή, συντάθηκε και με τον… Ρίσι Σούνακ.

Ο φωτογραφικός φάκος κατέγραψε και τη στιγμή του ενσταντανέ που είχε ο βασιλιάς Κάρολος δίπλα στον Ρίσι Σούνακ φορώντας την εν λόγω γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες.

Κατά πολλούς, το look του μονάρχη θα μπορούσε να ερμηνευτεί κάλλιστα και ως κίνηση στήριξης προς τη χώρα μας με φόντο τόσο τη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όσο και μετά την απρεπή κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

Δείτε φωτογραφίες:

karolos_3
karolos_ok_4
karolos_4

 

Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο βασιλιάς Κάρολος επιλέγει να φορέσει γραβάτα με την ελληνική σημαία, καθώς είναι κάτι που έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν σε σημαντικές περιστάσεις.