Οι κινεζικές αρχές της εξέδωσαν σήμερα προειδοποίηση για σφοδρές χιονοπτώσεις, χιονοθύελλες και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυτήν την εβδομάδα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σε ένα από τα σφοδρότερα κύματα ψύχους για τον μήνα Δεκέμβριο στην Κίνα εδώ και δεκαετίες.

Το Πεκίνο αναμένεται να πληγεί από θερμοκρασίες έως και -18 βαθμούς Κελσίου αυτό το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με περίπου -8 κατά μέσο όρο στα μέσα Δεκεμβρίου. Ακόμα και στη Σανγκάη, στα νότια της χώρας, ο υδράργυρος ενδέχεται να καταγράψει πτώση στους -4 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο προς Κυριακή, θερμοκρασίες ασυνήθιστες για την εποχή.

Έρχεται δριμύ ψύχος στην Κίνα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Σε τμήματα της βόρειας, βορειοδυτικής και νότιας Κίνας, όπως και τμήματα της περιοχής της Εσωτερικής Μογγολίας, της επαρχίας Κουεϊτσόου και ακόμα και περιοχές στα νότια του ποταμού Γιανγκτσέ ο υδράργυρος ενδέχεται να πέσει κατά περισσότερους από 14 βαθμούς Κελσίου, προειδοποιεί το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο.

Οι ειδικοί καλούν τις τοπικές κυβερνήσεις να λάβουν προληπτικά μέτρα μπροστά στην παγωνιά, ενώ συστήσουν στους πολίτες να παραμένουν ζεστοί, ζητώντας από τις αρχές να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες και την υδρόβια παραγωγή.

Πολλοί ποταμοί στη Χεϊλονγκτσιάνγκ, μια τεράστια επαρχία στη βορειοανατολική Κίνα που γειτνιάζει με τη Ρωσία, έχουν ήδη παγώσει.Σήμερα επίσης, η Μετεωρολογική Διοίκηση της Κίνας ενεργοποίησε το Έκτακτο Σχέδιο Επιπέδου 2, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μέτρων έκτακτης ανάγκης, για το κύμα ψύχους και τις χιονοθύελλες.

Στο Πεκίνο πάνω από 6.000 άνθρωποι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν σε διασώσεις σε οδικές αρτηρίες

Στο Πεκίνο, περισσότεροι από 6000 άνθρωποι βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περίπτωση που χρειαστεί να σπεύσουν σε επιχειρήσεις διάσωσης σε οδικές αρτηρίες.

Η κινεζική πρωτεύουσα κατέγραψε τελευταία φορά τόσο χαμηλές θερμοκρασίες την 7η Ιανουαρίου του 2021, όταν ο υδράργυρος έπεσε στους -19,6 βαθμούς Κελσίου.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στο Πεκίνο ήταν -27,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1966.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ