Οι Αρχές της Ισλανδίας προειδοποιούν ότι νέες ρωγμές ενδέχεται να ανοίξουν τις επόμενες ώρες γύρω από το ηφαίστειο που εξερράγη στη χερσόνησο Ρεϊκάνες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων «ποταμών» λάβας, οι οποίοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα γύρω χωριά.

Όλοι οι δρόμοι γύρω από την πόλη Γκρίνταβικ έχουν κλείσει και οι Αρχές έχουν στήσει φράγματα, προκειμένου να σταματήσουν τη ροή της λάβας, ενώ η πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ, κινδυνεύει από τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση. Το ρήγμα που έχει σχηματιστεί υπολογίζεται πως έχει μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων.

Δείτε Live εικόνα

Παρά το γεγονός ότι την Τρίτη σημειώθηκαν 300 σεισμικές δονήσεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι σεισμοί έχουν κοπάσει, γεγονός που εκλαμβάνουν ως θετικό σημάδι. Θεωρούν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, ενώ σημειώνεται πως περίπου 4.000 κάτοικοι έχουν εκκενώσει την ευρύτερη περιοχή.

Οι εικόνες που έρχονται από το σημείο είναι συγκλονιστικές. Η λάβα που εκτοξεύεται από το ηφαίστειο ρέει σε μακρινή απόσταση από την πόλη, η οποία φαίνεται να μην απειλείται.