Ο ένοπλος που εξαπέλυσε τον τρόμο στην Πράγα και δολοφόνησε 14 ανθρώπους ήταν ένας εσωστρεφής "σπασίκλας" της ιστορίας που είχε φτιάξει μια αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι του σπιτιού του, αναφέρει το ρεπορτάζ της Daily Mail.
Ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ, που περιγράφεται ως υπόδειγμα φοιτητή, σκότωσε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε 25 κατά τη διάρκεια του χθεσινού φονικού μακελειού κατά το οποίο στόχευσε φοιτητές και τουρίστες από το μπαλκόνι του κτιρίου φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Καρόλου, στην Πράγα. Τώρα, προέκυψε ότι η αστυνομία βρήκε μια αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι του σπιτιού του Kozak καθώς και το πτώμα του πατέρα του. Αστυνομική πηγή δήλωσε στη La Stampa ότι ο αυτοσχέδιος μηχανισμός αποτελούνταν από "κάνιστρα, πυρομαχικά, πυροτεχνικό υλικό και χημικές ουσίες".

Είχε 8 νόμιμα όπλα


'Το κελάρι έμοιαζε με καταφύγιο. Η φιάλη ήταν μεγάλη, είχε πολλά καλώδια συνδεδεμένα με αυτήν, που οδηγούσαν σε άλλο εξοπλισμό. Κατά τη γνώμη μου, περιείχε ένα σύστημα που θα προκαλούσε έκρηξη', δήλωσε η πηγή που βρίσκεται κοντά στην έρευνα.



Η αστυνομία πρόσθεσε ότι ο δολοφόνος είχε άδειες για τη νόμιμη κατοχή συνολικά 8 όπλων, δύο εκ των οποίων ήταν μακρύκαννα όπλα, πιθανότατα αυτά που χρησιμοποίησε στους πυροβολισμούς.


Πράγα: Ο σπασίκλας που μισούσε τον κόσμο και λάτρευε τα όπλα


Περισσότερες λεπτομέρειες προκύπτουν και για τον Kozak, με όσους τον γνώριζαν να τον περιγράφουν ως έναν εσωστρεφή "σπασίκλα" της ιστορίας που γοητευόταν από τα όπλα και μισούσε τον κόσμο, σύμφωνα με τη Daily Mail. Ο Kozak, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, είχε ολοκληρώσει την προπτυχιακή του διατριβή για την πολωνική ιστορία του 19ου αιώνα.

Εν τω μεταξύ, στο φως ήρθαν νωρίτερα σήμερα δραματικά πλάνα από κάμερες της αστυνομίας δείχνουν αστυνομικούς να τρέχουν μέσα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου για να αναζητήσουν τον Kozak πριν βρουν τον δολοφόνο νεκρό στην οροφή.

Τα έντονα πλάνα δείχνουν επίλεκτους αστυνομικούς να τρέχουν προς το κτίριο και να ανεβαίνουν τις σκάλε σε μια προσπάθεια να βρουν τον Kozak που σκότωνε ένα προς ένα τα θύματά του από το μπαλκόνι.



Οι γενναίοι επίλεκτοι αστυνομικοί εισέβαλαν από μια πόρτα στο μπαλκόνι και τα πλάνα δείχνουν το σώμα του Kozak να βρίσκεται στο έδαφος. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Kozak, γνωρίζοντας ότι ήταν περικυκλωμένος από αστυνομικούς, αυτοκτόνησε με το κυνηγετικό του όπλο αφού πέταξε το τουφέκι μεγάλου βεληνεκούς από το μπαλκόνι. "Καθώς τον πλησιάζαμε στο μπαλκόνι, ο Kozak αυτοκτόνησε".

Το συγκλονιστικό βίντεο δείχνει άλλους αστυνομικούς να ανακαλύπτουν τραυματισμένους μαθητές μέσα σε μια αίθουσα διδασκαλίας και να προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν την απώλεια αίματος πριν τους απομακρύνουν από το κτίριο.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Kozak προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από τις κολώνες του μπαλκονιού για να μην πυροβοληθεί από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο έδαφος.




Ταυτοποιήθηκαν όλα τα θύματα του μακελειού στην Πράγα


Την ίδια ώρα, η Τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε πως ταυτοποιήθηκαν όλα τα θύματα του μακελάρη.  Μεταξύ των 25 τραυματιών, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών υπήρχαν δύο πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένας Ολλανδός.


Ως πρώτο θύμα των μαζικών πυροβολισμών αναγνωρίστηκε ως η Lenka Hlávková, η οποία ήταν διευθύντρια του Ινστιτούτου Μουσικής Επιστήμης στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου.

Το Ινστιτούτο μοιράστηκε μια φωτογραφία της μητέρας δύο παιδιών, ενώ επιβεβαίωσε τον θάνατό της από τη "σκληρή" επίθεση.



Οι συνάδελφοί της δήλωσαν ότι ήταν "εντελώς συντετριμμένοι" που η Lenka, η οποία πέρασε την καριέρα της αφιερωμένη στη μελέτη της ιστορίας της μουσικής στην Τσεχική Δημοκρατία, δολοφονήθηκε "αναίτια".

Ως δεύτερο θύμα κατονομάστηκε η Lucie Špindlerová, διορθώτρια της εφημερίδας Lidové Noviny. Λέγεται ότι ήταν πρωτοετής φοιτήτρια της τσεχικής νοηματικής γλώσσας.





Έρχεται καθώς η τσεχική αστυνομία δήλωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε και τα 14 θύματα και ενημέρωσε τις οικογένειές τους, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ημέρα πένθους το Σάββατο.

Η ανατριχιαστική ανάρτηση


Πριν από το φονικό του αμόκ, ο Kozak πιστεύεται ότι κρατούσε ημερολόγιο στα ρωσικά στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, γράφοντας σε μια ανατριχιαστική ανάρτηση: "Θέλω να πυροβολήσω σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω".

Το μακελειό της Πέμπτης είναι ο χειρότερος μαζικός πυροβολισμός στην Τσεχική Δημοκρατία και ο δράστης πιστεύεται ότι εμπνεύστηκε από έναν σχολικό πυροβολισμό που πραγματοποίησε 14χρονη μαθήτρια στη Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

'Θέλω να κάνω πυροβολισμούς σε σχολείο και πιθανώς αυτοκτονία, η Alina Afanaskina με βοήθησε πάρα πολύ', φέρεται να έγραψε στις 10 Δεκεμβρίου για τη δράστιδα του σχολείου του Μπριάνσκ, η οποία σκότωσε δύο μαθητές προτού δώσει τέλος στη ζωή της.
Η ανατριχιαστική ανάρτηση σε αυτό που ο συγγραφέας αποκάλεσε "ημερολόγιο" για τη "ζωή πριν από τους πυροβολισμούς" συνεχίστηκε: "Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον".