Τραγικός ο απολογισμός των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην επαρχία Νότιο Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, καθώς σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, είναι τουλάχιστον 40 οι  άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους.

Πλήθος κόσμου στην πόλη Μπουκάβου παρακολουθούσε με αγωνία την επιχείρηση ανάσυρσης ενός αυτοκινήτου από τη λάσπη, μέσα στο οποίο βρέθηκε νεκρή μια γυναίκα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στην πόλη Μπουκάβου και άλλοι τόσοι στο χωριό Μπουρίνι, 50 χιλιόμετρα μακρύτερα, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Κονγκό-ΟΗΕ: Η άναρχη δόμηση και οι κακοτεχνίες καθιστούν πόλεις και χωριά ευάλωτα σε ακραία καιρικά φαινόμενα


Η Ιβόν Μουκούπι αφηγήθηκε πως μια γειτόνισσά της παρασύρθηκε από χείμαρρο. Είπε πως είδε τρία πτώματα σε μικρή απόσταση από το σπίτι της, στην πόλη Μπουκάβου, ενώ η επιχείρηση για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται και κάτοικοι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα υπάρχοντά τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, 22 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας κατολίσθησης που προκάλεσαν οι βροχές στο χωριό Καλίνγκι της ίδιας επαρχίας.

Η άναρχη δόμηση και οι κακοτεχνίες καθιστούν πόλεις και χωριά ευάλωτα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται όλο και συχνότερα στην Αφρική λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.