Χάος στη Βρετανία. Χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα την Πέμπτη μετά την καταιγίδα Γκέριτ που σάρωσε τη χώρα με αυτοκινητόδρομους κλειστούς κι έναν «τοπικό ανεμοστρόβιλο» να προκαλεί καταστροφές σε κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ.

Αν και δεν εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για σφοδρή κακοκαιρία από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, ο αντίκτυπος της καταιγίδας Γκέριτ με ισχυρούς ανέμους, σφοδρές βροχοπτώσεις και χιονοθύελλες συνεχίζει να γίνεται αισθητός σε περιοχές της χώρας.

Χιονοπτώσεις και μπλακάουτ από την καταιγίδα Γκέριτ στη Σκωτία

Η καταιγίδα Γκέριτ έφερε πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Σκωτίας μαζί με ισχυρούς ανέμους – στο όρος Κέιρνγκορμ στα υψίπεδα της Σκωτίας, καταγράφηκε ριπή ανέμου με ταχύτητα 170 χιλιομέτρων - και έντονες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς πεσμένα δέντρα, κλαδιά και άλλα συντρίμμια κατέστρεψαν καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπολογίζεται ότι περίπου 16.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Σκωτία.

Η καταιγίδα προκάλεσε επίσης χάος στις μετακινήσεις των ταξιδιωτών μεσούσης της εορταστικής περιόδου με πολλές σιδηροδρομικές συνδέσεις στη Σκωτία να μη λειτουργούν για δεύτερο 24ωρο, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι ασφαλείας, ενώ σε μία περίπτωση χρειάστηκε να επέμβουν διασώστες για να απομακρύνουν τους επιβάτες ενός τρένου μετά την πτώση δέντρου στις ράγες.

Διαβάστε ακόμα: Η καταιγίδα Gerrit προκάλεσε χάος στις συγκοινωνίες στη Βρετανία – Ταλαιπωρία για επιβάτες από τις ακυρώσεις δρομολογίων (Βίντεο)

Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης σε βόρεια περιοχή της Σκωτίας εκατοντάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν επί ώρες σε αυτοκινητόδρομο, ενώ σε σημεία άλλων εθνικών οδών, που πλημμύρισαν, χρειάστηκε επιχείρηση απάντλησης υδάτων.

Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε 100 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ

Η αστυνομία της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ (GMP) κήρυξε «μείζον συμβάν» μετά από «πολλές αναφορές» για έναν «τοπικό ανεμοστρόβιλο» περίπου στις 23.45 το βράδυ της Τετάρτης, ο οποίος προκάλεσε «σημαντικές ζημιές» σε περίπου 100 σπίτια στο Στάλιμπριτζ του Τέιμσαϊντ.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν μεσούσης της καταιγίδας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και η αστυνομία τους προέτρεψε να μην επιστρέψουν μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της κατάστασης των οικιών τους από δομικούς μηχανικούς. Ο Οργανισμός Έρευνας Ανεμοστρόβιλων και Καταιγίδων δήλωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί λεπτομερής επιτόπια έρευνα για να μπορέσει να επιβεβαιώσει ότι η ζημιά προκλήθηκε από έναν σπάνιο για τη Βρετανία ανεμοστρόβιλο.

Ακυρώθηκαν δρομολόγια τρένων και πτήσεις λόγω της καταιγίδας Γκέριτ

Προβλήματα προκάλεσε η καταιγίδα Γκέριτ και στη λειτουργία των σιδηροδρόμων στη Βρετανία με την Avanti West Coast να ανακοινώνει το μπλοκάρισμα ορισμένων γραμμών από πτώση δέντρων μεταξύ Rugby και Lichfield Trent Valley και επιμήκυνση του χρόνου των ταξιδιών για τα δρομολόγια που συνδέουν το Λονδίνου με τη βόρεια Αγγλία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αποκαθίστανται σιγά-σιγά οι σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Λόγω των σφοδρών ανέμων που συνόδευαν χθες την καταιγίδα αρκετά αεροσκάφη πραγματοποίησαν με αναταράξεις και δυσκολία προσγειώσεις σε αεροδρόμια της χώρας, ενώ στο Χίθροου ματαιώθηκαν 18 πτήσεις.

Σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ του Σαουθάμπτον και της νήσου Ουάιτ στη Μάγχη.