Επιβεβαίωσε το πολεμικό ναυτικό του Ιράν πως ήταν αυτό που κατέλαβε το πλοίο την Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν αναγνώρισε την κατάληψη σε σύντομο ρεπορτάζ αργά το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ώρες αφότου ένοπλοι άνδρες επιβιβάστηκαν σε αυτό. Το IRNA ανέφερε ότι η κατάσχεση ήταν αποτέλεσμα δικαστικής εντολής, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάνοντας λόγο για αμερικανικό τάνκερ, χωρίς να είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο το χαρακτηρίζουν έτσι.


Έλληνας στο πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου


Υπενθυμίζεται, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό και επιβεβαιώθηκε και από το Υπουργείο Ναυτιλίας, πως ένα περιστατικό πειρατείας συνέβη στον Κόλπο του Ομάν, με ένα δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων να είναι υπό κατάληψη.

Πρόκειται για το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St. NIKOLAS στα ανοιχτά του Ομάν, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας, που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Διαβάστε ακόμα: Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι κλιμακώνουν τις επιθέσεις – Ανησυχία από ΗΠΑ και ΟΗΕ

Το 2023 το St. Nikolas είχε συλληφθεί από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την τήρηση των κυρώσεων κατά του Ιράν όταν έπλεε υπό την ονομασία Suez Rajan.

Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είχε επιχειρήσει να στείλει λαθραίο ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Το πλοίο είχε φορτώσει 145.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλίαγα της Τουρκίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation, η οποία δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο.


Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι, ενώ, στη συνέχεια, το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης του πλοίου AIS απενεργοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία, έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St. Nikolas.

Βρετανική ναυτιλιακή Αρχή έλαβε πληροφορία για δεξαμενόπλοιο στο οποίο ανέβηκαν ένοπλοι στα ανοικτά των ακτών του Ομάν

Η Αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε σήμερα πληροφορίες για ένα δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων ανατολικά της ακτής του Ομάν και στο οποίο έχουν ανέβει τέσσερις με πέντε ένοπλοι.

Οι ένοπλοι εισβολείς αναφέρθηκε πως φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Η UKMTO, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι Αρχές εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες για το επεισόδιο.

Ο Πέμπτος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό ή για περαιτέρω πληροφορίες.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Associated Press