Σε παραίτηση οδηγήθηκε η Γκόλριτζ Γκάχραμαν, βουλευτής των Πρασίνων της Νέας Ζηλανδίας, μετά από καταγγελίες για κλοπές καταστημάτων.

Η 42χρονη πολιτικός φέρεται να έχει κλέψει τρεις φορές από δύο καταστήματα ρούχων, το ένα στο Όκλαντ και το άλλο στο Ουέλινγκτον. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις καταγγελίες.

Η Γκάχραμαν, πρώην δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έγραψε ιστορία το 2017 ως η πρώτη πρόσφυγας στην κυβέρνηση της χώρας. Κάποτε κατείχε το χαρτοφυλάκιο δικαιοσύνης του κόμματός της.

Στην απολογία της, η Γκάχραμαν είπε ότι το άγχος που σχετίζεται με την εργασία την έκανε να συμπεριφέρεται εντελώς εκτός εαυτού. «Έχω απογοητεύσει πολλούς ανθρώπους και λυπάμαι πολύ», πρόσθεσε.

Η παραίτησή της την Τρίτη (16/1) έρχεται αφότου εμφανίστηκαν πλάνα από κλειστό κύκλωμα που την δείχνουν να αρπάζει προφανώς μια τσάντα σχεδιαστή από μια μπουτίκ του Όκλαντ. Η 42χρονη, η οποία δεν είχε κατηγορηθεί μέχρι στιγμής για κανένα αδίκημα, ανέφερε σε δήλωσή της ότι οι ενέργειές της δεν ανταποκρίθηκαν στα υψηλά πρότυπα συμπεριφοράς που αναμένει το κοινό από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους.

«Δεν είναι μια συμπεριφορά που μπορώ να εξηγήσω γιατί δεν είναι λογική σε καμία περίπτωση και μετά από ιατρική αξιολόγηση καταλαβαίνω ότι δεν είμαι καλά», είπε, τονίζοντας οτι δεν προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για τον εαυτό της. «Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας που βλέπω λέει ότι η πρόσφατη συμπεριφορά μου είναι συνεπής με πρόσφατα γεγονότα που προκαλούν ακραία αντίδραση στρες και σχετίζονται με προηγουμένως μη αναγνωρισμένο τραύμα».

Μετά την παραίτησή της, ο συναρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων Τζέιμς Σο είπε ότι η κ. Γκαχραμάν είχε δεχθεί «συνεχείς απειλές για σεξουαλική βία, σωματική βία, ακόμη και απειλές θανάτου από την ημέρα που εξελέγη στο κοινοβούλιο. Αυτό έχει προσθέσει υψηλότερο επίπεδο άγχους από αυτό που βιώνουν τα περισσότερα μέλη του κοινοβουλίου», είπε.

«Υπήρξαν έρευνες της αστυνομίας για αυτές τις απειλές σχεδόν όλο το διάστημα που ήταν μέλος του κοινοβουλίου, και προφανώς, αν ζεις με αυτό το επίπεδο απειλής σε μια ήδη αρκετά αγχωτική κατάσταση, τότε θα υπάρξουν συνέπειες» πρόσθεσε.

Η ιδια έχει μιλήσει στο παρελθόν για την κακοποίηση που έχει δεχθεί τόσο διαδικτυακά όσο και προσωπικά με βάση την ιρανική της κληρονομιά, το φύλο της και τις δημόσιες θέσεις που έχει αναλάβει. «Τελικά ορισμένες από τις διαδικτυακές απειλές που αντιμετώπισα έφτασαν στο σημείο όπου έπρεπε να φέρω συναγερμό ασφαλείας και να έχω συνοδούς ασφαλείας στις μετακινήσεις απο και προς το Κοινοβούλιο», είπε στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ το 2021.

Το 2017, έλαβε συνοδεία μετά από απειλές.

Πιο πρόσφατα, έχει επικριθεί για τη συμμετοχή της σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και για κριτική στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.