Με τις ευρωεκλογές να απέχουν λιγότερο από πέντε μήνες, κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τους υποψήφιους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιάσουν οι ευρωομάδες - τους λεγόμενους spitzenkandidat.

Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Παραμένουν 21 οι έδρες της Ελλάδας από το 2024

Πρόκειται για πρακτική που καθιερώθηκε για να ενισχύσει τη δημοκρατική λογοδοσία των κοινοτικών οργάνων, αν και τελικά ενδέχεται να προκύψει επικεφαλής εκτός των spitzenkandidat. Πρόσφατο παράδειγμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ανέλαβε πρόεδρος της Κομισιόν εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο στις ευρωεκλογές είχε spitzenkandidat τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Φέτος η πρόεδρος της Κομισιόν θεωρείται φαβορί να λάβει το χρίσμα του ΕΛΚ.

 Σύμφωνα με το Politico αυτό θα συμβεί στις 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι. Το όνομά της ακούγεται και για γενική γραμματέας στο ΝΑΤΟ, όπου όμως υπάρχει η ισχυρότερη υποψηφιότητα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε το όνομα του Ρούτε για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά δύσκολα θα αναλάβει την κορυφαία θέση στέλεχος της ευρωομάδας του Μακρόν (όπου ανήκει το κόμμα του Ρούτε), που φαίνεται ότι θα είναι μεταξύ των ηττημένων στις κάλπες. Για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον πρώτο λόγο έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχρισαν spitzenkandidat τον Λουξεμβούργιο επίτροπο για την Απασχόληση, Νίκολας Σμιτ. Υποψηφιότητα που θεωρείται «αδύναμη» και γι’ αυτό ακούγονται επίσης τα ονόματα της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρεντερίκσεν, και του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.