«Απόψε η Αλαμπάμα πάει την ανθρωπότητα ένα βήμα πίσω». Αυτή ήταν η τελευταία φράση του θανατοποινίτη που εκτελέστηκε -για πρώτη φορά στις ΗΠΑ- με τη μέθοδο της εισπνοής αζώτου.

Διαβάστε σχετικά: Αλαμπάμα: Η παγκόσμια πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου

«Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως (…). Ευχαριστώ όλους όσοι με υποστηρίξατε. Σας αγαπώ όλους», είπε ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ λίγο πριν εκπνεύσει, σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό που ανήκει στο εθνικό δίκτυο του CBS. Ο θανατοποινίτης άφησε την τελευταία του πνοή 29 λεπτά μετά την έναρξη της εκτέλεσης, αναφέρει το star. 

Υπενθυμίζεται ότι ο θανατοποινίτης που εκτελέστηκε, ξημερώματα Παρασκευής (ώρα Ελλάδας, 25.01.2024), είχε καταδικαστεί αμετακλήτως με θανατική ποινή το 1996, μετά τη δίκη για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της.

Φρικιαστικές περιγραφές από τις τελευταίες στιγμές του θανατοποινίτη που εκτελέστηκε στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ – Έκπληκτοι ακόμα και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Η ανθρωπότητα έχει συγκλονιστεί από τις περιγραφές των σκηνών με τον αργό και βασανιστικό θάνατο του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ. Ο 58χρονος έφαγε, χθες το πρωί, το τελευταίο του γεύμα, μια μπριζόλα με πατάτες και αυγά και λίγο αργότερα ξεκίνησε η διαδικασία της εκτέλεσής του με την εισπονή καθαρού αερίου αζώτου μέσω μάσκας προσώπου.

Οι τελευταίες στιγμές του θανατοποινίτη φαίνεται ότι ήταν φρικιαστικές. «Ο Smith σπαρταρούσε πάνω στο φορείο. Έπαιρνε βαθιές ανάσες, το σώμα του έτρεμε και τα μάτια του είχαν γυρίσει», δήλωσε δημοσιογράφος από διεθνές ΜΜΕ. «Ο Smith έσφιγγε τις γροθιές του, τα πόδια του έτρεμαν, λαχάνιαζε, το φορείο κουνήθηκε αρκετές φορές», προσθέσε.

 Μάλιστα, ο αιδεσιμότατος Τζεφ Χουντ, πνευματικός καθοδηγητής του Σμιθ, είπε χαρακτηριστικά ότι οι υπάλληλοι του σωφρονιστικού ιδρύματος ήταν έκπληκτοι στη θέα όσων συνέβησαν. «Αυτό που είδαμε ήταν τα λεπτά κάποιου που πάλευε για τη ζωή του», δήλωσε. «Φάνηκε ότι ο Σμιθ κρατούσε την αναπνοή του όσο περισσότερο μπορούσε», είπε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος σωφρονισμού της Αλαμπάμα, Τζον Χαμ.

Οι φρικιαστικές περιγραφές προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις / Βίντεο από AP

«Ο Σμιθ άρχισε να συστρέφεται και να σπαρταράει για δύο έως τέσσερα λεπτά, ενώ ακολούθησαν περίπου πέντε λεπτά που βαριανάσαινε», σημείωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.

Η Αλαμπάμα τον επέλεξε ως "πειραματόζωο"

Η εκτέλεση καθυστέρησε να ξεκινήσει, δεδομένου ότι το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ εξέταζε την τελευταία έφεσή του, η οποία τελικά απορρίφθηκε χθες το βράδυ, κάτι που έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η εκτέλεση, για την οποία τρεις δικαστές διαφώνησαν.

«Έχοντας αποτύχει να σκοτώσει τον Σμιθ στην πρώτη της προσπάθεια, η Αλαμπάμα τον επέλεξε ως "πειραματόζωο" για να δοκιμάσει μια μέθοδο εκτέλεσης που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Ο κόσμος παρακολουθεί», δήλωσε μία εκ των δικαστών, σύμφωνα με τον Guardian.

Μάλιστα, οι δικηγόροι του Σμιθ είχαν εκφράσει την άποψη ότι η εκτέλεση κάτω από αυτές τις μη δοκιμασμένες συνθήκες έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.

ΟΗΕ και Ε.Ε. καταδικάζουν την εκτέλεση του θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα

Παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την εκτέλεση ως «βασανιστήριο», ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας θεωρεί ότι σημειώθηκε ένα «ιστορικό επίτευγμα». «Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Απόψε ο Κένεθ Σμιθ θανατώθηκε για το στυγερό έγκλημα που είχε διαπράξει πριν από 35 χρόνια», ανέφερε ο Στιβ Μάρσαλ, ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης).

«Η εκτέλεση στις ΗΠΑ με την εισπνοή αζώτου, σε παγκόσμια πρώτη, μπορεί να συνιστά βασανιστήριο», κατήγγειλε ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ. «Λυπάμαι πολύ για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα παρά τις σοβαρές ανησυχίες για το γεγονός ότι η μη δοκιμασμένη αυτή μέθοδος της ασφυξίας με άζωτο μπορεί να συνιστά βασανιστήριο ή βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση», συπλήρωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταγγέλλει την «ιδιαίτερα βάναυση» εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα» και καταγγέλλει την «ιδιαιτέρως βάναυση» μέθοδο εκτέλεσης που «επιβαρύνεται από το γεγονός ότι ο φυλακισμένος υπήρξε ήδη αντικείμενο απόπειρας εκτέλεσης τον Νοέμβριο 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Η Ε.Ε. υπενθυμίζει ότι είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Τον Νοέμβριο του 2022 η πολιτεία έδεσε τον Σμιθ για τέσσερις ώρες στο φορείο και προσπάθησε να τρυπήσει τα χέρια και τα πόδια του σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να εντοπίσει φλέβα, μέσω της οποίας θα προσπαθούσαν να τον οδηγήσουν στον θάνατο, χρησιμοποιώντας θανατηφόρα φάρμακα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε στην Αλαμπάμα ήταν η πρώτη της χρονιάς στις ΗΠΑ, όπου το 2023 έλαβαν χώρα συνολικά 24, με τη χορήγηση θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος ενδοφλεβίως.