Η Χιλή τηρεί σήμερα τη δεύτερη και τελευταία ημέρα εθνικού πένθους, στη μνήμη των 123 θυμάτων των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, από τις οποίες αγνοείται επίσης η τύχη εκατοντάδων ανθρώπων ενώ χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι σε τουριστικές περιφέρειες στην κεντρική και τη νότια χώρα.

Οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν χθες, Δευτέρα, να δίνουν μάχη με τις φλόγες οι οποίες έχουν σαρώσει ολόκληρες συνοικίες, ενώ ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τραγωδία πολύ μεγάλου μεγέθους».

Καθώς αυτοί των οποίων η τύχη αγνοείται εξακολουθούν να είναι εκατοντάδες, σύμφωνα με τις αρχές, οι φόβοι ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί είναι μεγάλος, καθώς περισσότερα πτώματα ανακαλύπτονται σε πλαγιές λόφων και μέσα σε κατοικίες που έχουν καταστραφεί από τη φωτιά.

Οι πυρκαγιές είχαν φθάσει στις παρυφές των παραλιακών τουριστικών πόλεων Βίνια ντελ Μαρ και Βαλπαραΐσο, δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στις οποίες ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι.

Εικόνες από drone, που κινηματογραφήθηκαν από το Reuters στην περιοχή της Βίνια ντελ Μαρ, δείχνουν ολόκληρες γειτονιές να έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, με κατοίκους να ψάχνουν στα καρβουνιασμένα σπίτια τους, οι σκεπές των οποίων έχουν καταρρεύσει. Καμένα αυτοκίνητα υπάρχουν διάσπαρτα στους δρόμους.

«Ο άνεμος ήταν τρομερός, τα πάντα καίγονταν. Δεν υπήρχε ανάπαυλα. Οι άνθρωποι διασκορπίστηκαν παντού», λέει ο Πέδρο Κεσάντα, οικοδόμος στην περιφέρεια του Βαλπαραΐσο, καθώς στέκεται ανάμεσα στα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού του.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πλαγιές λόφων να φλέγονται δίπλα σε συγκροτήματα διαμερισμάτων στην περιοχή του Βαλπαραΐσο, ενώ πυκνός καπνός υψώνεται στον ουρανό. Καπνός έχει σκεπάσει και άλλες αστικές ζώνες, εμποδίζοντας την ορατότητα.

Οι αρχές της Χιλής κήρυξαν από τις 9 μ.μ. απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και έστειλαν το στρατό να βοηθήσει τους πυροσβέστες να περιορίσουν την επέκταση των πυρκαγιών, ενώ ελικόπτερα συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Χιλής ανακοίνωσε πως 123 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές μέχρι χθες, Δευτέρα, το βράδυ (τοπική ώρα). Το Σάββατο, ο απολογισμός των νεκρών ήταν 51 άνθρωποι.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Μπόριτς, ο οποίος ανακοίνωσε διήμερο εθνικό πένθος που άρχισε χθες, Δευτέρα, είχε δηλώσει πως η Χιλή θα πρέπει να προετοιμασθεί για περισσότερες κακές ειδήσεις.

«Ολόκληρη η Χιλή υποφέρει και θρηνεί τους νεκρούς μας», δήλωσε ο Μπόριτς σε τηλεοπτική ομιλία του προς το έθνος. «Αντιμετωπίζουμε μια τραγωδία πολύ μεγάλου μεγέθους».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε είχε δηλώσει την Κυριακή πως 165 πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη τη Χιλή και υπολόγισε σε περίπου 14.000 τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές μόνο στις περιοχές της Βίνια ντελ Μαρ και της Κιλπούε.

Μολονότι οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες στη διάρκεια του καλοκαιριού του Νοτίου Ημισφαιρίου, οι θάνατοι από τις φωτιές αυτές τις καθιστούν τη χειρότερη εθνική καταστροφή της χώρας μετά το σεισμό του 2010, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 500 άνθρωποι.