Ο ισχυρισµός του Αµερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραµπ πως έχει ασυλία για τις κατηγορίες της συνωµοσίας σε σχέση µε την ανατροπή των αποτελεσµάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 απορρίφθηκε από οµοσπονδιακό δικαστήριο, το οποίο έλαβε την απόφαση πως οφείλει να παραστεί σε δίκη για την πράξη του.

Σύµφωνα µε το ΒBC, η απόφαση, που εκδόθηκε στις 6/2 στην Ουάσινγκτον, καταρρίπτει τον άνωθεν ισχυρισµό, αποτελώντας πλήγµα για τον εκ νέου υποψήφιο για την ηγεσία των Ρεπουµπλικανών, που επί χρόνια επικαλείται την προεδρική ασυλία. Μάλιστα, στις 18 Ιανουαρίου µε ανάρτησή του στα social media ανέφερε ότι «όλοι οι πρόεδροι πρέπει να έχουν ολοκληρωτική και πλήρη προεδρική ασυλία, αλλιώς η εξουσία του προέδρου αφαιρείται και θα χαθεί για πάντα».

Αυτή η δίκη προγραµµατίστηκε σε αρχικό στάδιο για τις 4/3, ενώ αναβλήθηκε εν αναµονή της απόφασης για το αίτηµα ασυλίας. Ο Ντόναλντ Τραµπ αναµένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ενώ, αν η υπόθεση φτάσει στο Ανώτατο ∆ικαστήριο, η δίκη δύναται να καθυστερήσει περαιτέρω, αλλά το δικαστήριο να είναι µε το µέρος του Τραµπ, καθώς οι συντηρητικοί έχουν πλειοψηφία 6-3. Η απόφαση αυτή ανατρέπει τις όποιες προσπάθειες του Τραµπ περί αποφυγής της δίκης σε σχέση µε τις κατηγορίες υπονόµευσης της αµερικανικής δηµοκρατίας, αλλά και της οµαλής µετάβασης της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν. Οι δικηγόροι του πρώην και υποψήφιου πλέον προέδρου υπογράµµισαν ότι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ δικαιούνται ενισχυµένης νοµικής προστασίας και δεν δύνανται να διωχθούν για επίσηµες πράξεις τους, µε την εξαίρεση πρωτύτερης επίσηµης κατηγορίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αποµάκρυνσης από τα καθήκοντά τους.

Οι δικαστικές εκκρεµότητες του Τραµπ προβληµατίζουν εν µέσω της προεκλογικής κούρσας του, στην οποία και επελαύνει, καθώς βρίσκεται εν αναµονή τεσσάρων δικών, µε τις κατηγορίες για υποκίνηση επίθεσης στο Καπιτώλιο και 91 ποινικές κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2020 να ξεχωρίζουν. Επί τάπητος τέθηκε και η περίπτωση απόρριψης της συµµετοχής του στις εκλογές ως υποψήφιου προέδρου, µε τις νοµικές αµφισβητήσεις για την επιλεξιµότητά του ή µη να έχουν λάβει χώρα σε 12 πολιτείες. Αρκετές εξ αυτών έχουν απορριφθεί είτε από τα δικαστήρια είτε οικειοθελώς, ενώ εκκρεµούν εις βάρος του υποθέσεις σε 14 πολιτείες.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»