Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να «λογοδοτήσει»  μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφερε στο X (πρώην Twitter) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αφού συνάντησε σήμερα στις Βρυξέλλες τη χήρα του Ρώσου αντιπολιτευόμενου που πέθανε στη φυλακή.

«Εκφράσαμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια της ΕΕ στη Γούλια Ναβάλνι», πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ ενημερώνοντας για την παρέμβαση της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις της συζύγου του Ναλβάνι

Νωρίτερα, απευθυνόμενη στους υπουργούς Εξωτερικών η Γιούλια Ναβάλναγια τους ζήτησε «να μην ξεχνούν ότι η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν και ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία». Αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές στη χώρα, ζήτησε επίσης «να μην αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα».

Η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης απηύθυνε παράλληλα έκκληση στην ΕΕ και τη Δύση να «κάνουν περισσότερα με στόχο τον κύκλο του Πούτιν, τους πλούσιους διεφθαρμένους ολιγάρχες» που αποτελούν τους συμμάχους του.

Η Γιούλια Ναβάλναγια δήλωσε επίσης ότι ο σύζυγός της «ήταν ήρωας και πέθανε σαν ήρωας». Νωρίτερα, είχε κάνει δήλωση ότι θα συνεχίσει τη δουλειά του συζύγου της για το όραμά του «για μια καλύτερη και ελεύθερη Ρωσία».

Τι άλλο ανακοίνωσε ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ανακοινώσει το πρωί ότι προς τιμήν των αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Ρωσία του Αλεξέι Ναβάλνι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκαλεί πλέον τις κυρώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «καθεστώς κυρώσεων Ναβάλνι».