Μια νέα δημοσκόπηση, που επιβεβαιώνει την όλο και μειούμενη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ήρθε στη δημοσιότητα, με τα αποτελέσματά της να υπογραμμίζουν τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει στη διεκδίκηση της επανεκλογής του.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos αναδεικνύει ότι σχεδόν το 78% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένων 71% των Δημοκρατικών, θεωρούν ότι ο 81χρονος είναι πολύ ηλικιωμένος για να κυβερνά. Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει το 59% των Αμερικανών που πιστεύουν ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για τους Ρεπουμπλικανούς, Ντόναλντ Τραμπ, είναι πολύ μεγάλοι ηλικιακά και το 27% που πιστεύει ότι μόνο ο Μπάιντεν είναι υπέργηρος.

Στους Ρεπουμπλικανούς η αντίθεση είναι μεγαλύτερη, καθώς μόνο το 35% πιστεύει ότι ο Τραμπ δεν δύναται να κυβερνήσει λόγω ηλικίας. Αυτή η νέα σφυγμομέτρηση έρχεται μετά την έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ, ο οποίος συνέστησε ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τον χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων, καθώς η δίωξή του σε αυτή την ηλικία θα ήταν δύσκολη, με ενδεχόμενο να παρουσιαστεί στους ενόρκους ως «ένας συμπαθητικός, καλοπροαίρετος ηλικιωμένος, με ασθενή μνήμη».

Η σφυγμομέτρηση αυτή αναδεικνύει επίσης ότι περίπου οι μισοί Αμερικανοί θεωρούν πως έλαβε προνομιακή μεταχείριση από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, επ’ αφορμήν της προαναφερθείσας κατηγορίας από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία αποφασίστηκε η μη δίωξή του. Το ποσοστό αυτό αφορά το 53% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένων 29% των Δημοκρατικών. Παρά ταύτα, το πόρισμα της έρευνας αναδεικνύει ότι εν μέσω των νομικών εκκρεμοτήτων του Τραμπ το 66% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν πρέπει να έχει ασυδοσία στις πράξεις που έκανε όσο ήταν πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη το 45% των Ρεπουμπλικανών και το 83% των Δημοκρατικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος κατηγορήθηκε για χειρισμό απόρρητων πληροφοριών όταν δεν ασκούσε πλέον τα καθήκοντά του, με τον Ρόμπερτ Χερ να επισημαίνει τις διαφορές στις υποθέσεις των δύο ανδρών.