Συναγερμός έχει σημάνει από το απόγευμα της Τρίτης στις Αρχές του Παρισιού, καθώς άγνωστος έκλεψε από τρένο έναν χαρτοφύλακα, που περιείχε έναν φορητό H/Y και δύο στικάκια USB με τα σχέδια για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 18:30 τοπική ώρα στο σταθμό Gare du Nord του Παρισιού. Η αστυνομία επιβεβαίωσε σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου BFMTVΟ αναφέροντας ότι ο χαρτοφύλακας ανήκε σε έναν 56χρονο μηχανικό του Δήμου του Παρισιού. Ο μηχανικός είχε τοποθετήσει τον χαρτοφύλακα στον χώρο των αποσκευών πάνω από τη θέση του. Λόγω καθυστέρησης του συρμού αποφάσισε να αλλάξει τρένο και τότε ήταν που κατάλαβε, ότι ο χαρτοφύλακάς του είχε εξαφανιστεί.



Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο φορητός Η/Υ της δουλειάς του και τα δύο στικάκια USB περιείχαν απόρρητα δεδομένα και συγκεκριμένα τα σχέδια της Δημοτικής Αστυνομίας του Παρισιού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περίπου 2.000 μελών της.

«Χτενίζουν» τις κάμερες ασφαλείας του σταθμού


Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός με τις Αρχές να διεξάγουν κατεπείγουσα έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη «χτενίζοντας» το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του σιδηροδρομικού σταθμού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, εννόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι και θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου, οι Γαλλικές Αρχές έχουν εντατικοποιήσει τα μέτρα ασφαλείας, υπό τον φόβο επιθέσεων σε πολυσύχναστα σημεία του Παρισιού (τρομοκρατικά χτυπήματα), καθώς επίσης και βίαιων ταραχών, σαν και αυτές που πυροδότησαν κοινωνικές και οικονομικές ανησυχίες τα τελευταία χρόνια.

Οι διοργανωτές στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση, η ΔΟΕ και συνεργαζόμενες εταιρείες θα διαθέσουν κάπου 320 εκατ. ευρώ για τα μέτρα ασφαλείας. Περίπου 45.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα επιστρατευτούν για την τελετή έναρξης, αφού ο αριθμός των θεατών που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Παρίσι για να δουν σκάφη που θα μεταφέρουν τους αθλητές στον Σηκουάνα υπολογίζεται στους 600.000. Μετά την τελετή έναρξης περίπου 35.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα παραμείνουν σε επιφυλακή στο Παρίσι μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 11 Αυγούστου.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε εκφράσει τον περασμένο μήνα την εμπιστοσύνη της στον τρόπο με τον οποίο οι Γαλλικές Αρχές θα διαφυλάξουν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.