Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε σε σχολείο κατά τη διάρκεια μαθητικής παράστασης, όπου μία δασκάλα μουσικής τραγουδούσε σε κύκλο μαζί με τους μαθητές της, αφήνοντας έξω από αυτόν ένα κορίτσι σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το συγκεκριμένο περιστατικό πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και είχε καταγραφεί σε βίντεο, το οποίο στη συνέχεια αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επανήλθε στο προσκήνιο.

Το viral βίντεο αναρτήθηκε στο TikTok από τον λογαριασμό “@ijahcharles333”, όπου έλαβε πάνω από 1,2 εκατομμύρια προβολές και σχεδόν 22.000 σχόλια. Η λεζάντα αναφέρει: «Αυτό είναι σπαρακτικό. Όλοι πρέπει να μιλάμε όταν το βλέπουμε αυτό. Τα άτομα με αναπηρία αξίζουν τον ίδιο σεβασμό με όλους τους άλλους».

Ένα πλαίσιο κειμένου στο βίντεο γράφει: «Μία δασκαλα απέκλεισε τη μαθήτριά της με αναπηρία, από τη συμμετοχή της σε μια δραστηριότητα της τάξης μπροστά σε όλους τους γονείς».

Καθώς τα υπόλοιπα παιδιά τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί στον κύκλο μέσα στο γυμναστήριο του σχολείου, το νεαρό κορίτσι στο αναπηρικό αμαξίδιο καθόταν στο ίδιο σημείο όλη την ώρα, κοιτάζοντας συχνά τους συμμαθητές της που έδειχναν να διασκεδάζουν.

Κάποια στιγμή η δασκάλα κοιτά προς το μέρος της με τη μικρή να χαμογελά και να της δείχνει τι κρατά στο χέρι της. Ωστόσο, τίποτα δεν αλλάζει. Τα παιδιά συνεχίζουν να τραγουδούν και να χορεύουν και το κοριτσάκι να κοιτάζει αμίλητο και ακίνητο προς το μέρος των γονιών.

Δείτε το video

@dailymail A heartbreaking video involving a disabled child at what appears to be an elementary school performance in front of parents has resurfaced after it appears that that the teacher 'excluded' her from the ongoing activities. #fyp #wheelchair #child #disability #school #heartbreaking ♬ i was only temporary - my head is empty


Οι χρήστες στα σχόλια εξέφρασαν τη θλίψη που ένιωσαν βλέποντας το κορίτσι με αναπηρία να αποκλείεται. «Δεν φταίει μόνο ο δάσκαλος, αλλά και όλοι αυτοί οι γονείς και οι ενήλικες που κάθονταν εκεί και παρακολουθούσαν χωρίς να πουν λέξη», έγραψε ένα άτομο στα σχόλια. «Θα μπορούσε εύκολα να είναι σε αυτόν τον κύκλο κρατώντας τα χέρια μαζί τους», πρότεινε ένα άλλο.

Πολλοί άνθρωποι σχολίασαν και άφησαν να εννοηθεί ότι αν έτσι της συμπεριφέρθηκαν μπροστά στους γονείς, μπορεί να υφίσταται ακόμη χειρότερη μεταχείριση σε καθημερινή βάση, όπου οι γονείς δεν μπορούν να δουν.

Η οργή για το viral περιστατικό ήταν παντού, καθώς ο κόσμος έθετε το ερώτημα γιατί δεν έγινε το ελάχιστο για το παιδί.

Ένας τοπικός ειδησεογραφικός σταθμός με τίτλο Caledonian Record ανέφερε ότι οι γονείς του παιδιού δεν ήταν παρόντες στην παράσταση, αλλά ήταν εξίσου ντροπιασμένοι για τα γεγονότα που συνέβησαν. Ο πατέρας της εργαζόταν και η μητέρα της ήταν άρρωστη. Είχε πάει στο σχολείο με τη θεία της.

Ευτυχώς, οι κάτοικοι του Νιου Χαμσάιρ ενώθηκαν ως κοινότητα για να κάνουν κάτι καλό για το νεαρό κορίτσι, όταν έμαθαν τι συνέβη. Για την ακρίβεια μια ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι της και έστησε γιορτή με χριστουγεννιάτικα τραγούδια στην οποία συμπεριέλαβαν και τη μικρή Adriel Carignan, όπως λέγεται το 4 ετών κοριτσάκι.

Η Adriel γεννήθηκε με δισχιδή ράχη και πρέπει να μετακινείται με αμαξίδιο.

Η αντίδραση του σχολείου και της δασκάλας

Οι γονείς της δεν πίστευαν ότι ο αποκλεισμός από τη σχολική παράσταση ήταν κακόβουλος και έγινε επίτηδες. «Θεωρούμε πως πρόκειται για μια απρόσεκτη και απερίσκεπτη ενέργεια», είχαν πει τότε σε τοπικά μέσα. Μάλιστα, συναντήθηκαν με τον διευθυντή προκειμένου να διορθώσουν την κατάσταση ώστε να μην συμβεί στο μέλλον κάτι παρόμοιο. «Είμαστε οι συνήγοροί της. Είναι σίγουρα κάτι για το οποίο πάντα ανησυχούμε. Θέλω να βεβαιωθώ ότι συμπεριλαμβάνεται και δεν μένει πίσω σε δραστηριότητες».

Ωστόσο, τόσο το σχολείο όσο και η δασκάλα του παιδιού δεν είχαν κάνει καμία δήλωση τότε ούτε προχώρησαν σε κάποια διορθωτική πράξη.

Έτσι γονείς που είδαν ή έμαθαν τι συνέβη ξεκίνησαν μια διαδικτυακή αναφορά, ώστε να φέρουν το σχολείο προ των ευθυνών του συγκεντρώνοντας υπογραφές και καταγγέλοντας την άθλια συμπεριφορά των εκπαιδευτικών – στον χώρο που γινόταν η γιορτή βρισκόταν και ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση. Η αναφορά ξεκίνησε πρίν από περίπου έναν χρόνο και έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,500 υπογραφείς – ο στόχος είναι οι υπογραφές να φτάσουν τις 5,000.

Την ίδια ώρα ο πατέρας του κοριτσιού «τρέχει» έναν διαδικτυακό έρανο με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο παντός εδάφους που θα βοηθούσε πολύ την κόρη του. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 800 δωρεές και έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 25,000€.