Φιλοδοξίες να µετατρέψουν τη µονή σε «βιοµηχανία θαυµάτων» είχαν, όπως φαίνεται, κάποιοι από τους µοναχούς που κατέφυγαν πριν από τέσσερα χρόνια στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούµ στο Φτερικούδι Κύπρου, µε «προίκα» τον τάφο του οσίου Αββακούµ, το λείψανο του οποίου ανακαλύφθηκε το 1989.

Κι αυτό γιατί, σύµφωνα µε το περιεχόµενο του χρηµατοκιβωτίου που κατασχέθηκε, µέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν ποσό άνω των 800.000 ευρώ. Από την περασµένη Τρίτη έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και έχουν βγει στο φως σκάνδαλα ηθικής και οικονοµικής φύσης που έχουν προκαλέσει τριγµούς στην Εκκλησία της Κύπρου. Με αφορµή τον σάλο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος προχώρησε χθες στην πρώτη του δήλωση για την πολύκροτη υπόθεση, υποσχόµενος ότι θα διερευνηθούν πλήρως όλα όσα σκανδαλίζουν τους πιστούς και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλοι µπορούν να διακρίνουν τον θεσµό της Εκκλησίας από πρόσωπα ανάξια της αποστολής τους.

*Διαβάστε ακόμα: Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για τη μονή του Οσίου Αββακούμ - Τα μαρτύρια που πέρασε εθελόντρια και το χρηματοκιβώτιο με τις 800.000 ευρώ

Όπως αναφέρει το δηµοσίευµα του politis.com, ο Αρχιεπίσκοπος µίλησε για φηµολογούµενες απάτες, ατασθαλίες και κάθε είδους ανηθικότητες στους κόλπους της Εκκλησίας, λέγοντας πως αυτή θα εξέλθει ενδυναµωµένη από τη σηµερινή κρίση. «Τέτοια φαινόµενα δεν µπορούν να γίνουν µε κανένα τρόπο και από κανέναν αποδεκτά», σηµείωσε. Στο µεταξύ, τις δικές της απαντήσεις γύρω από την έρευνα έδωσε χθες η κυπριακή Αστυνοµία. Μιλώντας στα κυπριακά µέσα ενηµέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνοµίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως δεν υπάρχουν ακόµα τα απαραίτητα δεδοµένα για να προχωρήσει η Αστυνοµία σε συλλήψεις σε σχέση µε τις καταγγελίες της Ιεράς Μητρόπολης Ταµασού και Ορεινής για οικονοµικά αδικήµατα που διερευνά η Υποδιεύθυνση Οικονοµικού Εγκλήµατος.

Όµως γνωστοποίησε ότι έχει παραληφθεί µεγάλος όγκος τεκµηρίων τόσο σε έγγραφα όσο και από το κλειστό κύκλωµα παρακολούθησης της Μονής. «Μετά τον διορισµό ποινικών ανακριτών, βρίσκονται και αυτοί στις έρευνες, ώστε να βοηθήσουν σε όλες τις υποθέσεις και µε αφορµή τον ισχυρισµό ότι κάποιοι αστυνοµικοί βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας - και θα γίνει διερεύνηση και σε αυτή την κατεύθυνση», είπε, τονίζοντας πως έχει ληφθεί µεγάλος αριθµός καταθέσεων. Πρόσθεσε επίσης πως έχει ληφθεί µεγάλος αριθµός καταθέσεων και συνεχίζονται ακόµα, ενώ, ερωτηθείς αν κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), Χρήστος Χρήστου, απάντησε ότι δεν γνωρίζει, αλλά «θα κληθούν όλα τα πρόσωπα που ενδεχοµένως έχουν κάποια εµπλοκή στο συγκεκριµένο θέµα».