Στη σύλληψη 11 ατόμων, τα 4 εκ των οποίων συμμετείχαν άμεσα στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο «Crocus», έχουν προχωρήσει οι Αρχές της Μόσχας, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο επικεφαλής της FSB στο Κρεμλίνο και αναπαράγει το RIA Novosti.

Υπενθυμίζεται ότι η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής 22/03, σε αίθουσα συναυλιών του Κρασνογκόρσκ, στα περίχωρα της Μόσχας.

*Διαβάστε εδώ: Μακελειό στη Μόσχα: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση με τους 40 νεκρούς - Συνελήφθη ένας ύποπτος

Οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα αυξήθηκαν στους 143, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ρωσικών Αρχών.

Ακόμα, 150 είναι οι τραυματίες από το μακελειό στη Μόσχα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d00l940ba3y1)
Η κατάσταση 60 ενηλίκων και ενός παιδιού χαρακτηρίζεται σοβαρή, εγείροντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων «ενδέχεται να αυξηθεί».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d00pl8zykush)


Το χρονικό της επίθεσης

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο.

Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν από την έναρξη» της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες της επίθεσης σε συναυλία, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.

Ανατριχίλα προκαλούν οι εικόνες από την επίθεση τουλάχιστον 5 ενόπλων σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα. Όπως φαίνεται και στα βίντεο οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα, ενώ ο κόσμος έτρεχε να προστατευθεί από τον καταιγισμό πυροβολισμών.

Ακολούθησαν εκρήξεις και πυρκαγιά, η οποία εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, μέσω ανάρτησης στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν άνδρα αγνώστων στοιχείων κοντά στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης, αναφέρει σε ανάρτησή του το Nexta.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση. Υπενθύμισαν εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή.

Βίντεο με τους δράστες να μπαίνουν στο συναυλιακό χώρο:


ΗΠΑ και Βρετανία είχαν προειδοποιήσει για την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων

Πριν από δύο εβδομάδες, το βράδυ της 7ης Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, έγραψε ο ιστότοπος Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty/Radio Free Europe) στις 8 Μαρτίου. «Η πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές για τα επικείμενα σχέδια εξτρεμιστών να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πλήθος κόσμου τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε η ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στο μέγιστο βαθμό, στο τέσσερα, έγραφε η εφημερίδα Kommersant. Η αμερικανική προειδοποίηση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας κάλεσε το πρωί της Παρασκευής (8ης Μαρτίου) τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία και όσους βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό ή τουλάχιστον να αποφύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις. Αργότερα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (8 Μαρτίου), η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία και ο Καναδάς προχώρησαν στην ίδια προειδοποίηση προς τους πολίτες τους, κυρίως λόγω των πληροφοριών από τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αρχές δεν σχολίασαν τις πληροφορίες. Στη Μόσχα στις 8 Μαρτίου είχε προγραμματισθεί πλήθος εκδηλώσεων με θέμα την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.  Στις 19 Μαρτίου - γράφει σήμερα ο ιστότοπος Svoboda.org - ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις δηλώσεις των δυτικών χωρών σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία «προκλητικές», οι οποίες αποσκοπούν «στον εκφοβισμό και την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας». Σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι σοκαρισμένη από τη σημερινή επίθεση, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της προς τον ρωσικό λαό, και συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση.


Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θα σκοτώσει τους Ουκρανούς ηγέτες εάν συνδέονται με την επίθεση

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διαβεβαίωσε χθες ότι η χώρα του θα "καταστρέψει" τους Ουκρανούς ηγέτες, εάν αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας. "Εάν αποδειχθεί ότι είναι τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου... πρέπει όλοι τους να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του κράτους που διέπραξε μια τέτοια ωμότητα", δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι επίσης δεύτερος στην ιεραρχία του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, σε μήνυμά του στο Telegram.


Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών κατηγορεί τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Στο μεταξύ, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) κατηγόρησε το Κρεμλίνο και τις ειδικές υπηρεσίες του ότι ενορχήστρωσαν τη φονική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το βράδυ κοντά στη Μόσχα, προκειμένου να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν μια "κλιμάκωση" του πολέμου. "Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα είναι μια σχεδιασμένη και εσκεμμένη πρόκληση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών με εντολή του (Βλαντίμιρ) Πούτιν. Στόχος της είναι να δικαιολογήσει ακόμη πιο σκληρά πλήγματα κατά της Ουκρανίας και γενική επιστράτευση στη Ρωσία", δήλωσε η GUR, εκτιμώντας ότι η επίθεση "πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή του Πούτιν για να προκαλέσει κλιμάκωση και να επεκτείνει τον πόλεμο".


«Η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίθεση»

Η Ουκρανία "δεν έχει καμία απολύτως σχέση" με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100 στη Μόσχα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, κάνοντας λόγο για "τρομοκρατική ενέργεια". "Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα", διαβεβαίωσε στο Telegram ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. "Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου", πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία, "είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό" και να θέσει τέλος στην εισβολή, είπε ο αξιωματούχος. Η λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία, παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, και η οποία πραγματοποιεί τακτικά εισβολές σε ρωσικές συνοριακές περιοχές, αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτήν την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας. "Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες", δήλωσε η οργάνωση καθιστώντας υπεύθυνο "το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν" για την "προετοιμασία" αυτή της "αιματηρής πρόκλησης" και την "κάλυψή της από τα μέσα ενημέρωσης".

Σοκαριστικά βίντεο από την επίθεση: