Ο Φραντσέσκο Σκιαβόνε, ένας από τους ισχυρότερους «νονούς» της μαφίας της Νάπολης, της Καμόρα, αποφάσισε να μετανοήσει, όπως γράφει η εφημερίδα της νότιας Ιταλίας Cronache di Caserta.

Ο Σκιαβόνε, 70 ετών, από το 1998 βρίσκεται έγκλειστος στην φυλακή σε καθεστώς αυστηρής απομόνωσης και πάσχει από καρκίνο.

Δυο παιδιά του αποφάσισαν επίσης να συνεργαστούν με την δικαιοσύνη και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η αποκήρυξη του μαφιόζικου παρελθόντος του μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα για το σύνολο του οργανωμένου εγκλήματος της Κάτω Ιταλίας.

O συγκεκριμένος «νονός», αρχηγός της φατρίας «Καζαλέζι», έχει καταδικαστεί σε ισόβια για σειρά δολοφονιών. Το ότι «μετανόησε», σύμφωνα με τον Τύπο, επιβεβαιώνεται και από το ότι οι καραμπινιέροι φέρονται να ενεργοποίησαν ήδη το πρόγραμμα ειδικής προστασίας για τους στενότερους συγγενείς του.

Ποιος είναι ο Φραντσέσκο Σκιαβόνε

Ο Φραντσέσκο Σκιαβόνε, γνωστός και ως «Σάντοκαν»  ήταν ο αρχηγός των «Καζαλέζι» και ένας από τους μεγαλύτερους μαφιόζους της Ιταλίας. Σήμερα βρίσκεται έγκλειστος στην φυλακή σε καθεστώς αυστηρής απομόνωσης από το 1998.

Η φαμίλια «Καζαλέζι», η οποία ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος στη Νάπολι, ήταν αναμεμειγμένη και στη λειτουργία δεκάδων παράνομων χωματερών, από τις οποίες αποκόμιζε τεράστια οικονομικά οφέλη. 

123
87

Όταν το 2015 περίπου 40 άτομα συνελήφθησαν από την ιταλική αστυνομία σε γιγαντιαία επιχείρηση με στόχο την εξάρθρωση πυρήνων της Καμόρα, ανάμεσα τους βρισκόταν και οι γιοι του Φραντσέσκο Σκιαβόνε. Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στις δραστηριότητες της φαμίλιας Καζαλέζι γύρω από το Κασάλ ντι Πρίντσιπε, που βρίσκεται βόρεια της Νάπολης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο Κάρμινε και ο Νικόλα Σκιαβόνε, γιοι του Φραντσέσκο Σκιαβόνε. Η δικογραφία που σχηματίζεται εναντίον τους περιλαμβάνει κατηγορίες για συνεργασία με τη μαφία, εκβιασμούς και κατοχή όπλων.