Συγκλονιστικά βίντεο που καταγράφουν τη στιγμή του ισχυρού σεισμού των 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, αποτυπώνοντας την καταστροφική δύναμη της φύσης.

Ο σεισμός, ο οποίος έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης (3/4/2024), έπληξε με σφοδρότητα το νησί, αφήνοντας πίσω του εικόνες ερειπίων και αγωνίας.

Κτίρια κατέρρευσαν, άλλα έλαβαν επικίνδυνη κλίση, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν καταγραφεί σε δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Έρευνες από τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους στα ερείπια. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τραγικός, με 7 νεκρούς και 711 τραυματίες.

Ο υποθαλάσσιος σεισμός σημειώθηκε στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε τοποθεσία κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου. Ήταν ισχύος μεγαλύτερης των 7 βαθμών (7,4 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο).

Οι σοβαρότερες υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην πόλη Χουάλιεν, λιμάνι 100.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της ομώνυμης αραιοκατοικημένης κομητείας, όπου κατέρρευσαν δυο κτίρια «πιθανόν» παγιδεύοντας ενοίκους τους, σύμφωνα με την πυροσβεστική της Ταϊβάν.