Οι HΠΑ είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά την μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Δεν έδωσαν ειδοποίηση…Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».

Λευκός Οίκος για επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: "Ο πρόεδρος είναι ξεκάθαρος ότι δεν θέλουμε να κλιμακωθεί αυτό"
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντενσύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν πιστεύει ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πρέπει να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Μιλώντας στο πρόγραμμα Meet the Press του ABC, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου, ρωτήθηκε εάν ήταν πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση.

Λευκός Οίκος: Ο Τζο Μπάιντεν εργάζεται στη διπλωματική πλευρά

«Ο πρόεδρος δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν εργάζεται στη «διπλωματική πλευρά» συγκαλώντας μια συνάντηση της G7 αργότερα σήμερα.

«Αυτό που επέδειξε το Ισραήλ χθες το βράδυ ήταν μια απίστευτη ικανότητα να αμύνεται - απλώς η δική του στρατιωτική υπεροχή ήταν πολύ αξιοσημείωτη χθες.Πολύ λίγα πέρασαν και η ζημιά ήταν εξαιρετικά ελαφριά», πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος είναι ξεκάθαρος ότι δεν θέλουμε να κλιμακωθεί αυτό. Οι επόμενες ώρες και μέρες θα μας πουν πολλά».