Ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, θα κάνει η Γαλλία, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να επιδιώξει την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC: «Όλοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε «βαθιά ρήξη».

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε επιπλέον, ότι η Γαλλία πραγματοποίησε «αναχαιτίσεις» ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σάββατο προς την Κυριακή κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας.

Έκκληση Βρετανάις στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Τεχεράνης σχολιάζοντας ότι η κίνηση του Ιράν ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα.

Όπως είπε ο Βρετανός υπουργός σήμερα το πρωί στο Sky News: «Αν κάποιος είναι στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, θα σκέφτεται πολύ σωστά, ‘έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε σε αυτό’ και πράγματι. Αλλά κάνουμε έκκληση να μην το κλιμακώσουν. Από πολλές απόψεις αυτή ήταν διπλή ήττα για το Ιράν. Η επίθεση ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και (το Ιράν) αποκάλυψε στον κόσμο ότι είναι η κακή επιρροή στην περιοχή που είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο. Επομένως ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα», ενώ πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Ερωτηθείς αν η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο Ιράν, ο Κάμερον απάντησε στο BBC: «Ναι, απολύτως. Ήδη έχουμε σε ισχύ 400 κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Επιβάλαμε στο τέλος του περασμένου χρόνου ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό. Επιβάλαμε κυρώσεις εις βάρος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στο σύνολό τους, και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε», καταλήγοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εξετάζει αν θα πρέπει να απαγορεύσει τον κλάδο αυτό των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Αμυντική νίκη»

Η «αμυντική νίκη» απέναντι στο Ιράν πρέπει να διασφαλιστεί με διπλωματικά μέσα και όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προκειμένου να αποτρέψουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αναφέροντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι ότι: «Το Ισραήλ κέρδισε αμυντικά χάρη στην ισχυρή αεροπορική άμυνά του και στις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και αραβικών χωρών».

«Τώρα πρέπει να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση στην περιοχή»
, είπε η Μπέρμποκ, η οποία πρόσθεσε πως μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν χθες, Κυριακή, και τον προειδοποίησε σαφώς εναντίον περαιτέρω κλιμάκωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν προχώρησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε άνευ προηγουμένου επίθεση, που βάφτισε «Έντιμη Υπόσχεση», εξαπολύοντας πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, ο οποίος αποδίδεται στο Ισραήλ χωρίς ωστόσο το τελευταίο να έχει αναλάβει ευθύνη.