Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι «παρακολουθεί στενά» την υπόθεση Κινέζου καθηγητή πανεπιστημίου του Τόκιο, ο οποίος, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, εξαφανίσθηκε το 2023 κατά την διάρκεια ταξιδιού του στην Κίνα. Μάλιστα μία παρόμοια υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο.

«Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση», διότι «ενδεχομένως αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα του καθηγητή», υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο καθηγητής κρατείται πιθανώς στην Κίνα παρά την θέλησή του.

Ο καθηγητής Φαν Γιουντάο που είναι ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες του Asia University of Japan στο Τόκιο, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στην Κίνα τον Φεβρουάριο 2023 στο πλαίσιο σύντομου ταξιδιού, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Προτού χαθούν τα ίχνη του ο 61χρονος καθηγητής είχε προειδοποιήσει το περιβάλλον του ότι οι κινεζικές αρχές επεδίωκαν να τον ανακρίνουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και οι οποίες θεωρούν ότι κρατείται.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα από το Asia University of Japan αναφέρεται ότι ο Φαν Γιουντάο απουσιάζει και εκφράζεται «η ειλικρινής ελπίδα» ότι θα επιστρέψει και ότι θα αναλάβει και πάλι τα μαθήματά του, τα οποία έχουν ανατεθεί σε προσωρινό αντικαταστάτη του.


Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ομοιότητες με την περίπτωση του Χου Σιγιούν, του Kινέζου καθηγητή που δίδασκε Κινεζική Λογοτεχνία και Γλωσσολογία σε πανεπιστήμιο του Κόμπε και αγνοείται έπειτα από ταξίδι που έκανε στην Κίνα το καλοκαίρι του 2023. Ο οικογένεια του που βρίσκεται στην Ιαπωνία, ειδοποίησε το Πανεπιστήμιο Kobe Gakuin τον περασμένο μήνα για την εξαφάνισή του και εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλειά του.