Η Ουάσινγκτον αναστέλει την παράδοση όπλων στο Ισραήλ, σε ένα μήνυμα αποτροπής της χερσαίας εισβολής στη Ράφα της Γάζας, ωστόσο στην τελευταία ενημέρωση Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν το Ισραήλ αλλά πιστεύουν ότι η εισβολή στη Ράφα δεν θα επιταχύνει την ήττα της Χαμάς στη Γάζα, που όπως τονίστηκε αποτελεί κοινό στόχο της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ.

Κι ενώ ολοκληρώνονται οι συζητήσεις μεταξύ Ισπανίας, Ιρλανδίας, Μάλτας και Σλοβενίας για να προχωρήσουν από κοινού στην αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους στις 21 Μαΐου, οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα είναι συνεχείς.

Η κατάσταση είναι δραματική για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους. Τις τελευταίες μέρες πάνω από80.000 έχουν φύγει από την περιοχή, κυρίως με κατεύθυνση την Ντέιρ Αλ Μπάλα.



Ανησυχία εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζοντας ότι η αποστολή βοήθειας στη Γάζα έχει ουσιαστικά διακοπεί με τους Ισραηλινούς να έχουν τον έλεγχο στο πέρασμα της Ράφα.

Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα, όπου έχουν μετακινηθεί οι περισσότεροι πολίτες της Γάζας, για να είναι ασφαλείς, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

Στο Ισραήλ η Ακροδεξιά αποκαλεί τον Μπάιντεν “αγαπημένο της Χαμάς“, ενώ το Ιράν δηλώνει ότι εάν απειληθεί η ύπαρξή του θα απαντήσει με κατασκευή ατομικής βόμβας.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν για στήριξη της Χαμάς

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν επικρίνεται ότι άγεται και φέρεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος των Δημοκρατικών, καθώς παραδέχτηκε ότι οι ιδιαίτερα ισχυρές βόμβες των 900 κιλών έχουν χρησιμοποιηθεί για να σκοτωθούν άμαχοι στη Γάζα και ανακοίνωσε ότι το επόμενο φορτίο δεν θα παραδοθεί στο Ισραήλ, όσο παραμένουν σε ισχύ τα σχέδια χερσαίας εισβολής στη Ράφα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι στηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς και οδηγεί τον κόσμο στον Τρίτο παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ βετεράνοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές όπως ο Λίντσει Γκρείαμ, κάνουν λόγο για μεγάλο λάθος.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να κρατήσει εξαιρετικά δύσκολες ισορροπίες, ενώ αυτό που φαίνεται ολοένα και πιο καθαρά είναι ότι δεν υπάρχει στον Λευκό Οίκο συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης στην Γάζα. Την μια ημέρα ο Πρόεδρος κάνει μια ομιλία στο Καπιτώλιο για το Ολοκαύτωμα και λέει ότι η στήριξη του προς το Ισραήλ παραμένει ακλόνητη και την επόμενη ημέρα απειλεί ότι θα σταματήσει να το εξοπλίζει αν προχωρήσει σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στην Ράφα. Με τα νέα δεδομένα σίγουρα δημιουργείται πολύ μεγάλη ένταση στις σχέσεις του με τον Νετανιάχου ο οποίος επίσης έχει αποδείξει ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα και απειλές.

Την αναστολή αποστολής φορτίου με χιλιάδες αμερικανικές βόμβες προς το Ισραήλ παραδέχτηκε και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ενώ η κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου διακόπηκε από διαδηλωτές με βαμμένα κόκκινα τα χέρια, που φώναζαν συνθήματα εναντίον του πολέμου.

Ακροδεξιά Iσραήλ: H Χαμάς αγαπά τον Μπάιντεν

Οι δηλώσεις Μπάιντεν αντιμετωπίστηκαν με απογοήτευση από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ τονίζει ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μάχη εναντίον της Χαμάς.

Ειρωνικό ήταν το σχόλιο του Ιταμάν Μπεν Γκβιρ, του ακροδεξιού εταίρου του Νετανιάχου στο Χ, που ανέφερε ότι «η Χαμάς αγαπά τον Μπάιντεν».

Το Ισραήλ θα συνεχίζει να πολεμά τη Χαμάς μέχρι την καταστροφή της. Δεν υπάρχει άλλος πιο δίκαιος πόλεμος από αυτόν.
,τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ενώ άλλοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι υπάρχουν και άλλοι εταίροι για να προμηθευτούν όπλα.