Συναγερμός στην Ασία: Ποιες χώρες θα “εξαφανιστούν” από τον χάρτη λόγω υπογεννητικότητας
Προειδοποιούν οι ειδικοί
Έρχεται η “εποχή της ερήμωσης” καθώς τέσσερις από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου θα μπορούσαν να “καταρρεύσουν”
Φόβο για πιθανή «κατάρρευση» της Ιαπωνίας και της Κίνας προκαλεί η συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού στην Ανατολική Ασία. Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας που πλήττει τις χώρες σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τις ξεπεράσουν ως παγκόσμια δύναμη έως το 2050.
Συγκεκριμένα, τέσσερις από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου ενδέχεται να «καταρρεύσουν» καθώς η «εποχή της ερήμωσης» επικρατεί και αφήνει το στίγμα της στα ποσοστά γεννήσεων. Ενώ ο Έλον Μασκ διαμηνύει ότι θέλει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να «βοηθήσει την κρίση υποπληθυσμού», οι προσπάθειές του δεν αρκούν, καθώς η Ανατολική Ασία θα μπορούσε να καταρρεύσει πλήρως. Με μια «δραματική» μετατόπιση που αναμένεται για την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, η περιοχή ετοιμάζεται να «χάσει εκατομμύρια ανθρώπους».
Πόσο αναμένεται να μειωθεί ο πληθυσμός της Κίνας και της Ιαπωνίας
Προβολές από το Τμήμα Πληθυσμού του Τμήματος Οικονομικών Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι ο πληθυσμός της Κίνας και της Ιαπωνίας θα μειωθούν κατά 8% και 18% αντίστοιχα. Άλλες χώρες που προκαλούν ανησυχία είναι η Νότια Κορέα που θα μειωθεί κατά 12%, ενώ η Ταϊβάν θα σημειώσει πτώση 8% μεταξύ 2020 και 2050.
Οι ειδικοί ανησυχούν τώρα για τη μείωση του πληθυσμού, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να δουν μια έκρηξη έως και 12% στον πληθυσμό τους κατά την ίδια περίοδο.
Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι η Ανατολική Ασία θα χάσει τηκν εξέχουσα θέση της και οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποκομίσουν «γεωπολιτικό κέρδος» σύμφωνα με το Foreign Affairs. Η αλλαγή θα έβλεπε την Κίνα να αποδυναμώνεται και τις ΗΠΑ να παλεύουν με τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους. Από τότε αναφέρεται ότι η Ανατολική Ασία θα δει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή να μειώνεται στο εγγύς μέλλον και η ερήμωσή της θα είναι η αφετηρία για τα δομικά προβλήματά τους.
Οι προβλέψεις από αναλυτές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό στήριξης από οποιαδήποτε άλλη δυτική οικονομία μέχρι το 2050. Έκτοτε, η Κίνα και άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας έχουν προειδοποιηθεί να αλλάξουν τακτική και πρέπει να αξιοποιήσουν τον πληθυσμό τους. Το Fortune περιέγραψε διάφορους λόγους για τη μείωση, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης κόστους ζωής και της έλλειψης υποστήριξης για τους σύγχρονους γονείς.