Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το Eurovision debate με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να φαίνεται ότι συμφωνεί με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί δημιουργίας ευρωπαϊκού Iron Dome.

«Ως ΕΕ πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κατακερματισμός που υφισταται στις αμυντικές παραγγελίες πρέπει να τελειώσει και να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, μια ασπίδα αεράμυνας για την ΕΕ, όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ»», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν και εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurovision debate τα θέματα που συζητώνται είναι η οικονομία και η απασχόληση, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, το μεταναστευτικό και η αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως η καινοτομία, η τεχνολογία, καθώς και η δημοκρατική λειτουργεία των θεσμών.

Υπερ της λύσης δύο κρατών 

Αναφερόμενη στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών. Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «συνεχίζουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός της Ευρώπης για την αναγνώριση της Παλαιστίνης. Δεν έκανα λάθος που στήριξα το Ισραήλ».


Για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με την κυρία Φον ντερ Λάιεν οι διακινητές και οι δουλέμποροι είναι πίσω από τοα πρόβλημα. Η Ευρώπη όμως αποφασίζει ποιοι μπαίνουν στην Ε.Ε. Είμαστε υπέρ μίας νόμιμης και ασφαλούς εισόδου στην Ευρώπη. Επενδύουμε στις χώρες εισόδου και διέλευσης στον τομέα της εκπαίδευσης και στις νόμιμες διαδικασίες εισόδου».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Νίκολας Σμίτ σχολιάζοντας τα λεγόμενα της προέδρου της Κομισιόν συμφώνησε ότι «οι δουλέμποροι είναι πίσω από το πρόβλημα. Αλλά υπάρχει η Τυνησία όπου οι πρόσφυγες απωθούνται στην έρημο και δολοφονούνται. Στέλνετε πρόσφυγες στην Αφρική να πεθάνουν. Στηρίζω το Σύμφωνο Μετανάστευσης».