Ριφιφί σα σε κινηματογραφική ταινία σημειώθηκε σε κατάστημα του οίκου Bulgari στη Ρώμη με συμμορία διαρρηκτών να μπαίνει στο κατάστημα, σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας στη Via Condotti, το βράδυ του Σαββάτου (08/06). 

Σε διάστημα μόλις 11 λεπτών άνοιξαν τρύπα στο υπόγειο του κοσμηματοπωλείου, φορώντας μάσκες πέρασαν μέσα από τα βρώμικα νερά του υπονόμου, προτού σκαρφαλώσουν μέσα από μια τρύπα που είχαν ανοίξει στο πάτωμα του πολυτελούς κοσμηματοπωλείου. Στη συνέχεια έκλεψαν πολύτιμους λίθους αξίας 500.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν μέσω υπονόμων. 



Οι τρεις έως πέντε διαρρήκτες φαίνεται ότι γνώριζαν πόσο διάστημα θα χρειάζονταν για το ριφιφί και μπλόκαραν μια πλευρική είσοδο, που θα πιθανώς θα χρησιμοποιούσε η αστυνομία για να μπει στο κοσμηματοπωλείο. Κλέβοντας ρολόγια και κοσμήματα από προθήκες, σήμανε ο συναγερμός και η ιδιωτική εταιρεία, που είχε αναλάβει τη φύλαξη του καταστήματος της Bulgari ειδοποίησε την αστυνομία.


Οι διαρρήκτες χάθηκαν στους υπονόμους

Μόλις σε επτά λεπτά έφθασαν στο σημείο αστυνομικοί, αλλά χρειάστηκαν άλλα τέσσερα λεπτά για να σπάσουν την πόρτα που είχαν ανοίξει οι διαρρήκτες. Όπως δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ένας επιθεωρητής της αστυνομίας: «Την ώρα που ανοίγαμε την πόρτα τους ακούγαμε να φωνάζουν “πάμε, πάμε”».

Roma, maxi-furto da Bulgari: bottino da 500mila euro

Οι διαρρήκτες πήδηξαν στην τρύπα που είχαν ανοίξει και χάθηκαν στο δίκτυο των υπονόμων της Ρώμης, αφήνοντας πίσω τους έναν λοστό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιθανότατα φορούσαν όλοι γάντια κι έτσι δεν άφησαν δακτυλικά αποτυπώματα.



Όπως δήλωσε ο Μάρκο Πλασίντι, επικεφαλής της Sotterranei di Roma, μιας ομάδας που εξερευνά την υπόγεια αρχαιολογία της Ρώμης: «Από το κέντρο της Ρώμης περνούν υπόνομοι που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Είναι αρκετά μεγάλοι για να μπει κάποιος μέσα και, αν δεν βρέχει, το νερό δεν ξεπερνά τα δέκα εκατοστά. Δεν είναι πλήρως χαρτογραφημένοι, άρα είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού πήγαν οι διαρρήκτες».




Ο Τζιάνι Μπατιστόνι, επικεφαλής της τοπικής ένωσης λιανεμπόρων, είπε ότι οι υπόνομοι είναι σαν σήραγγες του μετρό και παραπονέθηκε ότι η αστυνομία δε διεξάγει πια τους προβλεπόμενους μηνιαίους ελέγχους στο δίκτυο αποχέτευσης.

Είχαν βάλει στο μάτι το κοσμηματοπωλείο

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ πιστεύεται ότι οι διαρρήκτες είχαν βάλει στο μάτι το κοσμηματοπωλείο και είχαν κάνει κατόπτευση χώρου παριστάνοντας τους πελάτες, για να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό και να δουν τα συστήματα ασφαλείας. Ως εκ τούτου, η αστυνομία μελετά εξονυχιστικά τα βίντεο του τελευταίου διαστήματος από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.



Επιθεωρητές υποψιάζονται ακόμη ότι η συμμορία πιθανώς ενεργοποίησε κι άλλους συναγερμούς στην περιοχή για να ελέγξει το χρόνο αντίδρασης της αστυνομίας.

Τέλος, οι διαρρήκτες ενδέχεται να αποτελούν μέλη σπείρας που δρα εδώ και καιρό στη Ρώμη και ειδικεύεται στα ριφιφί σε τράπεζες.