Χιλιάδες πιστοί απ'όλο τον κόσμο κατεύθασαν στη Βηθλεέμ προκειμένου να γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος, αναφέρθηκαν εκτενώς στα μηνύματά τους στη βία που υφίστανται οι Χριστιανοί στην περιοχή, οι οποίοι απαρτίζουν τις πιο παλιές χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο.

Οι εορτασμοί άρχισαν από την πλατεία Μάνγκερ, με πομπή υπό τον Λατίνο Πατριάρχη, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι «το 2015 θα είναι καλύτερο από αυτήν τη δύσκολη χρονιά». «Ελπίζω ότι το επόμενο έτος δεν θα υπάρχει τείχος διαχωρισμού και αντ' αυτού θα έχουμε γέφυρες ειρήνης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ισραηλινό τείχος εντός και γύρω από τη Δυτική Όχθη.

o-latinos-patriarxis-stin-ierousalim-o-fouant-tbal-bithleem.jpg

Τα μεσάνυχτα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην θεία λειτουργία στο Ναό της Γεννήσεως, ο οποίος έχει χτιστεί στη θέση όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Ιησούς.

chr1.jpg

Από την πλευρά του, ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε εκτενή επιστολή προς τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, καλώντας τους να επιδείξουν επιμονή, αλλά και ζητώντας τη διενέργεια διαθρησκευτικού διαλόγου παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

«Αυτό αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στον πειρασμό του θρησκευτικού φονταμενταλισμού», τόνισε και προέτρεψε τους Χριστιανούς να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους συμπολίτες τους να παρουσιάσουν με οξυδέρκεια μια πιο αυθεντική εικόνα του Ισλάμ.