Υεμένη: Απελευθερώθηκε Σαουδάραβας διπλωμάτης
Ήταν τρία χρόνια όμηρος της Αλ Κάιντα
Ένας Σαουδάραβας διπλωμάτης επέστρεψε στο Ριάντ σήμερα μετά την απελευθέρωσή του από τους απαγωγείς του στην Υεμένη, όπου πέρασε τρία χρόνια σε ομηρία, όπως αναφέρει μια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του σουνιτικού βασιλείου την οποία αναμετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Αμπντάλα αλ Χαλίντι, υποπρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στο Άντεν, είχε απαχθεί την 28η Μαρτίου 2012 και είχε εμφανιστεί έκτοτε πολλές φορές σε βίντεο της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), καλώντας το Ριάντ να κάνει περισσότερα και να διαπραγματευθεί με τους απαγωγείς του για να επιτύχει την απελευθέρωσή του.
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν ανέφερε στην σύντομη ανακοίνωσή του πώς επιτεύχθηκε η απελευθέρωση του Χαλίντι, πέραν του ότι ήταν αποτέλεσμα των «εντατικών προσπαθειών» οι οποίες έγιναν από τις υπηρεσίες πληροφοριών του βασιλείου.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, ο διπλωμάτης επρόκειτο να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις πριν επανενωθεί με τα μέλη της οικογένειάς του.
Η ΑΚΑΧ αξίωνε ιδίως την απελευθέρωση γυναικών που ανήκουν στο τζιχαντιστικό κίνημα και κρατούνται σε σαουδαραβικές φυλακές, καθώς και την καταβολή λύτρων.
Η ΑΚΑΧ, όπως εξάλλου και η ίδια η αλ Κάιντα, έχουν διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θέλουν να ανατρέψουν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και το Ριάντ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την αποδυνάμωση του δικτύου στην Υεμένη, επισημαίνουν διπλωμάτες.
Η Σαουδική Αραβία, ο πιο ισχυρός γείτονας της Υεμένης, έχει επίσης εκφράσει φόβους ότι η εντεινόμενη αστάθεια στη χώρα θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια δράσης στην ΑΚΑΧ, επιτρέποντάς της να εξαπολύσει κι άλλες επιχειρήσεις όπως μια διασυνοριακή επίθεση που διέπραξε τον Αύγουστο, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι.
Η απελευθέρωση του Σαουδάραβα διπλωμάτη σημειώθηκε μετά την απόφαση των αρχών στο Ριάντ να μεταφέρουν την πρεσβεία της χώρας από τη Σαναά, η οποία ελέγχεται από το σιιτικό κίνημα των Χούτι, στο Άντεν, σε μια ένδειξη υποστήριξης στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Ο Χάντι εγκατέλειψε την 21η Φεβρουαρίου την πρωτεύουσα, όπου οι Χούτι έχουν καταλάβει όλα τα κυβερνητικά κτίρια, και εγκαταστάθηκε στο Άντεν, όπου δεν έχει πάψει να δηλώνει ότι είναι ο «νόμιμος» πρόεδρος της Υεμένης και να αψηφά τους Χούτι.