
Κωνσταντινούπολη: Προς νέο αδιέξοδο ή πρόοδο οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας; - Στα ύψη το διπλωματικό θερμόμετρο, ο λόγος που είναι επιφυλακτικοί οι Αμερικανοί
Ξεκινούν οι ειρηνευτικές διεργασίες
Μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ήταν γνωστό τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία πώς θα διεξάγονταν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη - Τα "αγκάθια", τα τελεσίγραφα και οι προειδοποιήσεις
Χαμηλά φαίνεται να βρίσκεται ο πήχης των προσδοκιών για το αποτέλεσμα των συνομιλίων στην Κωνσταντινούπολη επί του ουκρανικού ζητήματος, με την αναμονή για τις τελικές παρουσίες να είναι ενδεικτική του διπλωματικού θρίλερ που πέφτει σαν βαριά σκιά πάνω από την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Οι λέξεις «φιάσκο» και «αδιέξοδο» χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τα διεθνή ΜΜΕ, τις τελευταίες ώρες, για να περιγράψουν την πιθανή έκβαση των ειρηνευτικών διεργασιών ανάμεσα σε ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες. Μέχρι και την παραμονή, προτού δηλαδή ανοίξει η αυλαία των επίσημων επαφών, την Παρασκευή, όλα βρίσκονταν στον αέρα. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ειδικότερα, οι εναλλαγές, οι ακυρώσεις, οι απειλές, οι προειδοποιήσεις, όλα συνέθεταν ένα πυρακτωμένο σκηνικό που πρόδιδε την έλλειψη ετοιμότητας ως προς την αποδοχή ενός ολοκληρωμένου ειρηνευτικού σχεδίου.
Διαβάστε: Διπλωματικός "πυρετός" για Ουκρανία-Ρωσία: "Περιμένουμε τους Ουκρανούς στις 10 το πρωί", λέει η ρωσική αντιπροσωπεία - Τριμερείς συναντήσεις την Παρασκευή με ΗΠΑ, Τουρκία
Διαβάστε: Διπλωματικός "πυρετός" για Ουκρανία-Ρωσία: "Περιμένουμε τους Ουκρανούς στις 10 το πρωί", λέει η ρωσική αντιπροσωπεία - Τριμερείς συναντήσεις την Παρασκευή με ΗΠΑ, Τουρκία
Το παιχνίδι των αντιφάσεων όπως και η όξυνση διαφάνηκαν όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε να θέτει ζήτημα κατ' ιδίαν συνομιλιών με τον Ουκρανό ομόλογό του, προκειμένου να αποδεχτεί το σχέδιο των ΗΠΑ και ΕΕ για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, ωστόσο όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φάνηκε θετικός στην πρόταση του πρώτου, ο Ρώσος πρόεδρος -κατά την προσφιλή του τακτική- κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του, μέχρι που έγινε γνωστό ότι στην Τουρκία θα μετέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ. Κι αυτό, όμως, λίγο αργότερα ανατράπηκε και αντί αυτού επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα είναι ο αξιωματούχος Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Το δυσοίωνο κλίμα φανήκε προτού καλά καλά καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τρία χρόνια αφότου το έπραξαν για πρώτη και μοναδική φορά, το 2022, με το Κίεβο να εγκαλεί τη Μόσχα για υποβάθμιση της διαδικασίας, καθώς κάνει λόγο για απουσία αποστολής υψηλόβαθμης διαπραγματευτικής ομάδας.
Κωνσταντινούπολη: O Zελένσκι επιμένει ότι ο Πούτιν θέλει πόλεμο
Στην απέναντι όχθη, ο Ζελένσκι ήταν μέχρι και στο «παραπέντε» ανοιχτός για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν, ωστόσο αποφάσισε να μην παραστεί στην Κωνσταντινούπολη. Τάσσεται, πάντως, υπέρ των απευθείας συνομιλιών σε επίπεδο αντιπροσωπειών, δίνοντας έμφαση στη διαπραγματευτική του ομάδα που θα ταξιδέψει στον Βόσπορο, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνάς του. Η στάση του Ουκρανού προέδρου, που πιέζει τη Δύση να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στη Μόσχα και επαναλαμβάνει ότι ο Πούτιν δεν επιθυμεί τον τερματισμό της σύρραξης, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα. Απάντησε στον ίδιο τόνο με τον οποίο τον αντιμετώπιζε ο Ρώσος ομόλογός του, ενώ μετά το εποικοδομητικό τετ α τετ που είχε στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα στείλει ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη. Από τις κατ' ιδίαν επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ζελένσκι φάνηκε να βγαίνει ικανοποιημένος, από τη στιγμή που ο Ερντογάν αναγνώρισε την Κριμαία ως ουκρανική και δήλωσε πως είναι έτοιμος να φιλοξενήσει στη χώρα του τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας για απευθείας συνομιλίες.
Σε μία περίοδο που η Άγκυρα φιλοτεχνεί το προφίλ του ειρηνοποιού, επιχειρώντας να προσεγγίσει την αμερικανική πλευρά, αναμένοντας αμυντικά ανταλλάγματα, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν -διαμέσου του εκπροσώπου του Ντόναλντ Τραμπ στις διεργασίες στην Τουρκία, του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο- ότι δεν θα επιτευχθεί κάτι το αξιοσημείωτο από τη στιγμή που οι κατ' ιδίαν επαφές δεν θα διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών.
Κωνσταντινούπολη: Μικρό "καλάθι" κρατούν οι ΗΠΑ
Ακόμη δεν είναι σαφές ποια ακριβώς στάση θα κρατήσει η αμερικανική αντιπροσωπεία, που θα αποτελείται από τον Στιβ Γουίτκοφ και τον Μάρκο Ρούμπιο, δεδομένης της ανυποχώρητης στάσης της Μόσχας και με το ζήτημα των προσαρτημένων ουκρανικών εδαφών να δυναμιτίζει το κλίμα και να αποκαλύπτει τους ρωσικούς οραματισμούς.Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την Πέμπτη, μετατέθηκαν για την Παρασκευή, αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή ονόματα αφαιρούνταν από τη «λίστα» των παρευρισκομένων στις κρίσιμες συνομιλίες.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, ύστερα από μία «χρυσή» περιοδεία με συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαριών με χώρες της Μέσης Ανατολής, θα κληθεί να αποφασίσει πώς θα επιβληθεί το σχέδιο εκεχειρίας στα ουκρανικά εδάφη, πώς θα εντείνει τις πιέσεις στη Ρωσία και τι αποφάσεις θα λάβει τόσο για ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας όσο και για τις εγγυήσεις ασφαλείας.