
Παναμάς: Καπουτσίνοι απαγάγουν μωρά άλλων μαϊμούδων - "Σοκαριστικό εύρημα"
Τι λένε επιστήμονες
Πίθηκοι καπουτσίνοι εθεάθησαν να μεταφέρουν στις πλάτες τους τουλάχιστον 11 μωρά πιθήκων αλουάτα, στον Παναμά
Έκπληκτοι παρακολουθούν επιστήμονες νεαρές μαϊμούδες να κρατούν στις πλάτες τους μωρά άλλου είδους μαϊμούδων αφού τα είχαν «απαγάγει». Τα πλάνα αυτά έρχονται από ένα μικρό νησί του Παναμά μεταξύ του 2022 και του 2023, όπου οι πίθηκοι καπουτσίνοι εθεάθησαν να μεταφέρουν στις πλάτες τους τουλάχιστον 11 μωρά πιθήκων αλουάτα. «Αυτό ήταν ένα πολύ σοκαριστικό εύρημα», δήλωσε η Ζόι Γκόλντσμπορο, οικολόγος συμπεριφοράς στο γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck για τη συμπεριφορά των ζώων. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο ζωικό βασίλειο».
Τα κίνητρα των πιθήκων παραμένουν υπό διερεύνηση.
Οι καπουτσίνοι είναι πίθηκοι που απαντώνται στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Είναι ιδιαίτερα έξυπνοι καθώς έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν νέες συμπεριφορές ο ένας από τον άλλον. Μια ομάδα καπουτσίνων στον Παναμά έχει μάθει ακόμη και να χρησιμοποιεί πέτρινα εργαλεία για να ανοίγει ξηρούς καρπούς.
Η Γκόλντσμπορο και άλλοι ερευνητές του Smithsonian Tropical Research Institute είχαν εγκαταστήσει περισσότερες από 80 κάμερες για να μελετήσουν τη χρήση εργαλείων από τους καπουτσίνους, αλλά έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν τις «απαγωγές» στις αρχές του 2022. Τα πλάνα έδειχναν τους καπουτσίνους να περπατούν και να χτυπούν τα πέτρινα εργαλεία τους, έχοντας μικρούς πιθήκους αλουάτα στην πλάτη τους. Οι κάμερες δεν κατέγραψαν τις στιγμές της απαγωγής, οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανότατα συνέβησαν πάνω στα δέντρα, όπου περνούν τον περισσότερο χρόνο τους τα ζώα.
Τα κίνητρα των πιθήκων παραμένουν υπό διερεύνηση.
Τι είναι οι πίθηκοι καπουτσίνοι
Οι καπουτσίνοι είναι πίθηκοι που απαντώνται στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Είναι ιδιαίτερα έξυπνοι καθώς έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν νέες συμπεριφορές ο ένας από τον άλλον. Μια ομάδα καπουτσίνων στον Παναμά έχει μάθει ακόμη και να χρησιμοποιεί πέτρινα εργαλεία για να ανοίγει ξηρούς καρπούς.Η Γκόλντσμπορο και άλλοι ερευνητές του Smithsonian Tropical Research Institute είχαν εγκαταστήσει περισσότερες από 80 κάμερες για να μελετήσουν τη χρήση εργαλείων από τους καπουτσίνους, αλλά έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν τις «απαγωγές» στις αρχές του 2022. Τα πλάνα έδειχναν τους καπουτσίνους να περπατούν και να χτυπούν τα πέτρινα εργαλεία τους, έχοντας μικρούς πιθήκους αλουάτα στην πλάτη τους. Οι κάμερες δεν κατέγραψαν τις στιγμές της απαγωγής, οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανότατα συνέβησαν πάνω στα δέντρα, όπου περνούν τον περισσότερο χρόνο τους τα ζώα.