
"Το καθεστώς στο Ιράν θα πέσει" - Οι προβλέψεις της Ιρανής δικηγόρου βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης
Η Σιρίν Εμπαντί τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2003
Η Σιρίν Εμπαντί προέβλεψε ότι το καθεστώς στο Ιράν θα ανατραπεί με μια ειρηνική επανάσταση
Την ανατροπή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ μέσω ειρηνικής επανάστασης προέβλεψε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπαντί, ενώ δήλωσε ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ αποκάλυψε τις αδυναμίες της ηγεσίας. Η Εμπαντί προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, μία μέρα μετά τη κατάπαυση του πυρός των δύο χωρών, ύστερα από μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Με τη λήξη του πολέμου των 12 ημερών έγινε εμφανές ότι το Τελ Αβίβ στόχευε κατά βούληση ηγετικά στελέχη της Τεχεράνη.
Συγκεκριμένα, η Ιρανή δικηγόρος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters στο Λονδίνο, όπου ζει αυτοεξόριστη από το 2009: «Ο λαός του Ιράν και όλος ο κόσμος το είδαν και κατάλαβαν τι είδους χάρτινη τίγρη είναι αυτή η κυβέρνηση».
Να σημειωθεί πως, η Σιρίν Εμπαντί τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2003 για το έργο της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασκούσε ανέκαθεν δριμύτατη κριτική στο ιρανικό σιιτικό κατεστημένο που κυβερνά από το 1979.
Εμπαντί: «Το καθεστώς στο Ιράν θα πέσει»
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ο 86χρονος Χαμενεΐ κρυβόταν, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εξοντώθηκε η στρατιωτική ηγεσία και σκοτώθηκαν πολλοί κορυφαίοι πυρηνικοί επιστήμονες της χώρας.
«Ο λαός δεν θα εμπιστευτεί έναν ηγέτη που κρύβεται εν καιρώ πολέμου» είπε η Εμπαντί. Προηγούμενες κινητοποιήσεις, όπως εκείνες με αφορμή τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί το 2022, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της, έδειξαν ότι οι Ιρανοί θέλουν την αλλαγή. «Προβλέπω ότι ο λαός αυτή τη φορά θα το πετύχει και αυτό το καθεστώς θα πέσει», πρόσθεσε. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη σημαντικών κινητοποιήσεων εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η πρώτη αντίδραση για πολλούς Ιρανούς μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας ήταν να εκφράσουν ανακούφιση.
Παράλληλα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, που θεωρείται σχετικά μετριοπαθής, είπε ότι το κλίμα της εθνικής αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε κατά τον πόλεμο θα πυροδοτήσει μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, οι σκληροπυρηνικές υπηρεσίες ασφαλείας προχώρησαν σε επίδειξη ισχύος, με μαζικές συλλήψεις, εκτελέσεις και ανάπτυξη του στρατού, ανέφεραν ακτιβιστές και αξιωματούχοι. «Το καθεστώς προσπαθεί να αντισταθμίσει την ήττα του συλλαμβάνοντας ανθρώπους. Επειδή φοβάται πως τώρα που ηττήθηκε στον πόλεμο, ο λαός θα βρει το κουράγιο και θα κατέβει στους δρόμους», υποστήριξε η Εμπαντί.