Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από το Φορντό δείχνουν έντονη δραστηριότητα των Ιρανών κοντά σε φρεάτια εξαερισμού, λίγες ημέρες μετά τους μαζικούς αμερικανικούς και ισραηλινούς βομβαρδισμούς που στόχευσαν να πλήξουν καίρια το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Φορντό: "Περίεργη" κινητικότητα στο "κατεστραμένο" πυρηνικό συγκρότημα

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων «Maxar Technologies», οι φωτογραφίες, που εξασφάλισε το Business Insider, τραβήχτηκαν την Παρασκευή και δείχνουν βαρέα εκσκαπτικά και μπουλντόζες να μετακινούν χώματα κοντά σε κρατήρες και τρύπες στη βόρεια ορεινή περιοχή του Φορντό. Η περιοχή αυτή δέχθηκε πλήγματα από τις αμερικανικές διατρητικές βόμβες GBU-57, που κατά το Πεντάγωνο στόχευσαν κυρίως αγωγούς εξαερισμού ώστε να εισχωρήσουν βαθιά στο υπόγειο συγκρότημα.

Άλλες εικόνες δείχνουν μηχανήματα να διανοίγουν νέους δρόμους πρόσβασης (το Ισραήλ ανέφερε πως τους χτύπησε, μια μέρα μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς) και να επιδιορθώνουν την κύρια οδό που οδηγεί στο υπόγειο κέντρο εμπλουτισμού. Σύμφωνα με ειδικούς του Royal United Services Institute (RUSI), οι Ιρανοί πιθανόν να προσπαθούν να αποκαταστήσουν την πρόσβαση ώστε να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς και την κατάσταση του εξοπλισμού, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο στρατηγός Νταν Κέιν, επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε σε ενημέρωση του Πενταγώνου ότι κατά την «Επιχείρηση Midnight Hammer» οι βόμβες «bunker buster» έπεσαν διαδοχικά στους αγωγούς εξαερισμού, αποτέλεσμα δεκαπενταετούς μελέτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Μείωσης Πυρηνικών Απειλών (DTRA) για τον τρόπο που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το υπόγειο συγκρότημα.


Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε με περηφάνια πως οι αμερικανικές επιδρομές προκάλεσαν «ολοκληρωτική καταστροφή» των πυρηνικών υποδομών του Ιράν και εκτίμησε ότι η Τεχεράνη δεν θα καταφέρει να τις ξαναχτίσει. Ωστόσο, ειδικοί στις πυρηνικές εξοπλιστικές δυνατότητες αμφισβητούν κατά πόσο το πρόγραμμα έχει εξουδετερωθεί οριστικά. Όπως σημειώνουν, είναι δύσκολο να «βομβαρδίσεις τη γνώση» και η Τεχεράνη ίσως έχει πλέον ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι βομβαρδισμοί του προηγούμενου σαββατοκύριακου έπληξαν συνολικά τρεις κύριες εγκαταστάσεις: το Φορντό και το Νατάνζ με βόμβες βαθέως διάτρησης και το Ισφαχάν με πυραύλους Tomahawk εκτοξευόμενους από τη θάλασσα. Το πλήρες μέγεθος της ζημιάς στα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου και στον εξοπλισμό παραμένει ακόμη υπό αξιολόγηση.