Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης έθεσε σε διαθεσιμότητα την πρωθυπουργό Παετόνγκταρν Σιναουάτρα, ενώ αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για παραίτησή της, έπειτα από τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρώην πρωθυπουργό της Καμπότζης, Χουν Σεν.

Η Παετόνγκταρν έχει πλέον 15 ημέρες για να καταθέσει την υπεράσπισή της, καθώς το Δικαστήριο εξετάζει αίτημα αποπομπής της από το αξίωμα. Στο επίμαχο ηχητικό, η πρωθυπουργός αποκαλεί τον Χουν Σεν «θείο» και επικρίνει έναν Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από συντηρητικούς βουλευτές, οι οποίοι την κατηγορούν για υπονόμευση του στρατού και εθνική αναξιοπιστία.

Η ίδια υπερασπίστηκε τις προθέσεις της, δηλώνοντας την Τρίτη: «Δεν είχα καμία πρόθεση να το κάνω για προσωπικό όφελος. Σκεφτόμουν μόνο πώς να αποφύγω το χάος, τις συγκρούσεις και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αν ακούσετε προσεκτικά, θα καταλάβετε ότι δεν είχα κακές προθέσεις.»

Η τηλεφωνική συνομιλία φαίνεται να αφορούσε την παλιά συνοριακή διαμάχη Ταϊλάνδης–Καμπότζης, η οποία αναζωπυρώθηκε μετά τον θάνατο Καμποτζιανού στρατιώτη στα τέλη Μαΐου.


Ταϊλάνδη: Διαδηλώσεις και πολιτικές συνέπειες

Το απόγευμα του Σαββάτου (28/6), διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο της Νίκης στην Μπανγκόκ, απαιτώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού. Η Παετόνγκταρν αποχώρησε από το κυβερνητικό μέγαρο την Τρίτη 1 Ιουλίου, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.

Παρά τη διαθεσιμότητά της, η Σιναουάτρα παραμένει μέλος του υπουργικού συμβουλίου με νέο ρόλο ως υπουργός Πολιτισμού, αποτέλεσμα ανασχηματισμού που εγκρίθηκε λίγο πριν τεθεί εκτός καθηκόντων. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα ηγέτη της κυβέρνησης.

Ο κυβερνών συνασπισμός, ούτως ή άλλως εύθραυστος, υπέστη πλήγμα πριν δύο εβδομάδες, όταν αποχώρησε σημαντικός συντηρητικός σύμμαχος.


Σε πτώση το ποσοστό αποδοχής της Παετόνγκταρν Σιναουάτρα

Αν η Παετόνγκταρν αποπεμφθεί, θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της οικογένειας Σιναουάτρα που χάνει την εξουσία πριν την ολοκλήρωση της θητείας του. Θα είναι επίσης η δεύτερη απομάκρυνση πρωθυπουργού από το κόμμα Pheu Thai μέσα σε έναν χρόνο.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναδεικνύει ξανά τη δύναμή του ως θεσμικό «κόφτη» της πολιτικής εξουσίας, κάτι που οι επικριτές θεωρούν εργαλείο εξουδετέρωσης αντιπάλων. Από το 2006 μέχρι σήμερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει διαλύσει 34 πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του προοδευτικού Move Forward, που κέρδισε τις εκλογές του 2023 αλλά εμποδίστηκε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Παετόνγκταρν, 38 ετών, παραμένει η νεότερη ηγέτης της χώρας και μόλις η δεύτερη γυναίκα που είναι πρωθυπουργός μετά τη θεία της, Γινγκλούκ Σιναουάτρα.

Ήδη αγωνίζεται να αναζωογονήσει μια αδύναμη οικονομία, η Παετόνγκταρν είδε το ποσοστό αποδοχής της να μειώνεται στο 9,2% το περασμένο Σαββατοκύριακο, από 30,9% τον Μάρτιο.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται την ίδια ημέρα που ο πατέρας της Παετόνγκταρν, ο οποίος θεωρήθηκε ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την κυβέρνησή της, παλεύει με τα δικά του πολιτικά προβλήματα.

Ο Τακσίν, ανατραπείς ηγέτης της Ταϊλάνδης αντιμετωπίζει κατηγορίες για προσβολή της μοναρχίας σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της Νότιας Κορέας πριν από εννέα χρόνια. Η δίκη του ξεκίνησε την Τρίτη.

Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος επέστρεψε στην Ταϊλάνδη το 2023 μετά από 15 χρόνια εξορίας, είναι η πιο υψηλού προφίλ προσωπικότητα που αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του διαβόητου νόμου lese majeste της χώρας.

Η επιστροφή του Τακσίν ήταν μέρος ενός μεγάλου συμβιβασμού μεταξύ του Pheu Thai και των πρώην συντηρητικών εχθρών του.

Περιλαμβάνουν τον στρατό, ο οποίος ανέτρεψε δύο κυβερνήσεις με πραξικοπήματα, και ομάδες κοντά στη μοναρχία.