Πυκνές είναι οι εξελίξεις γύρω από την πιθανή κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες στη Γάζα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει μέσω ανάρτησης στο Truth Social πως το Ισραήλ έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση, ενώ η Χαμάς δεν έχει δώσει ακόμη κάποιο στίγμα ως προς τις προθέσεις της. Το διπλωματικό παρασκήνιο φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα πλούσιο, ωστόσο τα «αγκάθια» φαίνεται πως είναι εκεί και αναζητούν επίλυση, αν πρόκειται να υπάρξει μια συνολικότερη διευθέτηση γύρω από τον πόλεμο, αλλά και την επόμενη μέρα του χειμαζόμενου θύλακα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Κατάρ και Αίγυπτος έχουν διαδραματίσει καθοριστικό διαμεσολαβητικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να «σιγήσουν τα όπλα», και θα αναλάβουν να καταθέσουν την «τελική πρόταση» στη Χαμάς, την οποία και κάλεσε να αποδεχθεί, στέλνοντας το μήνυμα πως αν δεν το πράξει, τα πράγματα θα γίνουν «μόνο χειρότερα».

trump-gaza-ekexeiria-katapausi-puros


Σύμφωνα με την «Jerusalem Post», η Ντόχα κατέθεσε την πρόταση και στα δύο εμπόλεμα μέρη, ενώ ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, βρισκόταν στις ΗΠΑ και συζητούσε με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους για τον τερματισμό του πολέμου και τον σχεδιασμό για την περίοδο μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Στόχος είναι να εφαρμοστεί το πλαίσιο Γουίτκοφ και να οδηγηθούν οι εμπλεκόμενες πλευρές στην πρώτη ημέρα κατάπαυσης του πυρός -που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου- με αρκετά βασικά ζητήματα ήδη λυμένα ή με συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι.

Τι προβλέπεται στην πρόταση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το πλαίσιο που φέρεται να έχει τεθεί στο τραπέζι δεν περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές από την αρχική πρόταση που είχε καταθέσει ο Αμερικανός απεσταλμένος, Στίβεν Γουίτκοφ, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Προβλέπεται η απελευθέρωση οκτώ ομήρων την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, ακολουθούμενη από την απελευθέρωση δύο επιπλέον ομήρων κοντά στο τέλος της εκεχειρίας των 60 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναμένεται να διεξαχθούν συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Το πλαίσιο που είχε τεθεί κατά τη διάρκεια έμμεσων συνομιλιών τον Ιούνιο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν εκεχειρία 60 ημερών, την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών αιχμαλώτων και τις σορούς άλλων 18, σε αντάλλαγμα για 1.100 Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. 

Η πρόταση των ΗΠΑ ανέφερε επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη Γάζα με βάση χάρτες που θα συμφωνηθούν και ότι θα αρχίσουν επίσης διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των υπόλοιπων αιχμαλώτων και την ισραηλινή «αναδιάταξη και αποχώρηση». Η Χαμάς εξέδωσε αντιπρόταση, ζητώντας να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός από την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας και η κυβέρνηση Τραμπ να εγγυηθεί τις συνομιλίες για την επίτευξη οριστικής διευθέτησης του πολέμου.

Την Πέμπτη, μετά τις συναντήσεις του Ντέρμερ στην Ουάσινγκτον, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στο Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο ή το Κατάρ - κάτι που το Ισραήλ δεν έχει κάνει ακόμη. Τα παραπάνω, δε, συμβαίνουν ενώ επίκειται το ταξίδι του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα (7/7), με την ατζέντα του Ισραηλινού πρωθυπουργού να περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, τον υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, και τον Στίβεν Γουίτκοφ, μεταξύ άλλων.

Για το Τελ Αβίβ «κλειδί» είναι και η στάση του Κατάρ, που ως γνωστόν διαθέτει διαύλους με τη Χαμάς και θεωρείται πως μπορεί να συμβάλει μέσω πίεσης στην οργάνωση προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις και μίλησε στην «Jerusalem Post», ο Ντέρμερ είπε στους Αμερικανούς αξιωματούχους: «Η κυβέρνηση πρέπει να πει στο Κατάρ να πιέσει τη Χαμάς να πει ''ναι'', έτσι ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένες συνεννοήσεις εντός ημερών».

Ο στόχος για την Ουάσινγκτον φαίνεται πως είναι να κλείσει άμεσα το μέτωπο, με Αμερικανούς αξιωματούχους να αναφέρουν στον ιστότοπο Axios πως «ήρθαμε με ιδέες (στις συζητήσεις), στόχος ήταν να κάνουμε τους Ισραηλινούς να συμφωνήσουν. Και το έκαναν». Άλλωστε, τα βλέμματα στράφηκαν κατευθείαν στη Γάζα, μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Ποια τα «αγκάθια», τι θα κάνει η Χαμάς

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν στην εφημερίδα «Al-Sharq Al-Awsat», που εδρεύει στο Λονδίνο, και όπως αναμεταδίδουν οι «Times of Israel», ότι η ανταπόκριση της τρομοκρατικής ομάδας στην πρόταση συμφωνίας του Γουίτκοφ ήταν γενικά θετική, αν και υπό όρους. Για την ώρα, σημειώνεται πως δεν υπάρχει κάποια απάντηση από την πλευρά της οργάνωσης σε σχέση με τις νέες εξελίξεις. Υπενθυμίζεται πως «αγκάθια» στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση φαίνεται πως είναι:

  • Η μόνιμη κατάπαυση του πυρός: Η Χαμάς έχει ζητήσει εγγυήσεις για οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ και στην αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει αρνηθεί να παράσχει μια τέτοια δέσμευση, κάτι που φαίνεται να υπόσχεται τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ πως θα συμβεί, αν κρίνει κανείς από την ανάρτησή του. 
  • Ο αφοπλισμός της Χαμάς: Το Ισραήλ θέλει η Χαμάς να καταθέσει τα όπλα, να παραχωρήσει τον έλεγχο της Γάζας κατ' ουσίαν στα κράτη του Κόλπου και να εξορίσει τους ηγέτες της από τη Λωρίδα, αλλά η οργάνωση έχει προηγουμένως αποκαλέσει αυτό ως «κόκκινη γραμμή», λέγοντας ότι δεν θα αφοπλιστεί όσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.