Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Αστακός, φουά γκρα και κρεμμυδόσουπα στο μενού Γαλλίδας αστροναύτη
Ποιος θα φροντίσει για τα γεύματά της
Τα τρόφιμα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα πρέπει να αποθηκεύονται για δύο χρόνια για αυτό και είναι συνήθως κονσερβοποιημένα, συσκευασμένα σε κενό αέρος ή αποξηραμένα και κατεψυγμένα
Η πρώτη Γαλλίδα αστροναύτης που θα φιλοξενηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα γίνει το 2026 η Σοφί Αντενό, ωστόσο παρά το μεγάλο της ταξίδι δεν θα της λείψει καθόλου η κουζίνα της πατρίδας της.
Σύμφωνα με το AFP, τα γεύματά της θα ετοιμάσει η Γαλλίδα σεφ Ανί-Σοφί Πικ που έχει 10 αστέρια Michelin και ανακηρύχθηκε καλύτερη γυναίκα σεφ από το The World's 50 Best Restaurants το 2011.
Τι γεύματα θα απολαμβάνει λοιπόν η Αντενό; Το μενού περιλαμβάνει τέσσερα ορεκτικά, δύο κύρια πιάτα και δύο επιδόρπια. Μεταξύ τους είναι βελουτέ από παστινάκι και μπακαλιάρο, κοτόπουλο με φασόλια tonka και πολέντα και, για γλυκό, κρέμα σοκολάτας και φουντούκι.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τρόφιμα που παραδίδονται στον ISS θα πρέπει να πληρούν αυστηρές προδιαγραφές. Δεν θα πρέπει να τρίβονται εύκολα ή να είναι πολύ βαριά ενώ πρέπει να αποθηκεύονται για δύο χρόνια. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι διαθέσιμα μόνο όταν φτάσουν νέες προμήθειες.
Για αυτούς τους λόγους τα περισσότερα γεύματα στο Διάστημα είναι κονσερβοποιημένα, συσκευασμένα σε κενό αέρος ή αποξηραμένα και κατεψυγμένα. Ωστόσο, για να σπάσει η μονοτονία ένα από τα 10 γεύματα ετοιμάζεται για συγκεκριμένα μέλη του πληρώματος σύμφωνα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις.
Το μενού της Γαλλίδας αστροναύτη
Αστακός, φουά γκρα και κρεμμυδόσουπα θα βρίσκονται στο μενού της Γαλλίδας αστροναύτη του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού
Η 42χρονη Αντενό σε δηλώσεις της εξήγησε ότι «κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, το να μοιραζόμαστε τα αντίστοιχα πιάτα μας είναι ένας τρόπος να προσκαλέσουμε τους συναδέλφους του πληρώματος να μάθουν περισσότερα για την κουλτούρα μας» ενώ πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι δεσμοί του πληρώματος.