Στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ο Αλ Σάραα - Τι σηματοδοτεί η πρώτη συνάντηση με τον Τραμπ
Πρώτη παρουσία στην Ουάσιγκτον
O Αμερικανός απεσταλμένος Τομ Μπαράκ εξέφρασε την ελπίδα ο Άχμαντ αλ Σάραα να προσχωρήσει στη διεθνή συμμαχία κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος
Ο Σύρος πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάραα θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος Τομ Μπαράκ. Σύμφωνα με τον Μπαράκ, υπάρχει ελπίδα ότι ο Αλ Σάραα θα ενταχθεί στη διεθνή συμμαχία κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Η επίσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει την πρώτη παρουσία του Σύρου ηγέτη στην αμερικανική πρωτεύουσα και τη δεύτερη στις ΗΠΑ συνολικά, μετά τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Ο Αλ Σάραα, πρώην ηγέτης της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, είχε ανατραπεί τον Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Συρίας μετά από δεκαετίες.
Σημειώνεται ότι η HTS διαγράφηκε από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων τον Ιούλιο, ενώ ο Αλ Σάραα είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου συζητήθηκαν η άρση κυρώσεων στη Δαμασκό και η ενδεχόμενη συνεργασία με τον συνασπισμό κατά του ISIS.
Η Συρία δεν ανήκει σήμερα στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό του 2014, που είχε στόχο την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο στο απόγειό του κυριαρχούσε σε ένα μεγάλο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ επιβάλλοντας τη Σαρία και διαπράττοντας κτηνώδη εγκλήματα.
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Αλ Σάραα στις ΗΠΑ
Η επίσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει την πρώτη παρουσία του Σύρου ηγέτη στην αμερικανική πρωτεύουσα και τη δεύτερη στις ΗΠΑ συνολικά, μετά τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Ο Αλ Σάραα, πρώην ηγέτης της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, είχε ανατραπεί τον Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Συρίας μετά από δεκαετίες.Σημειώνεται ότι η HTS διαγράφηκε από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων τον Ιούλιο, ενώ ο Αλ Σάραα είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου συζητήθηκαν η άρση κυρώσεων στη Δαμασκό και η ενδεχόμενη συνεργασία με τον συνασπισμό κατά του ISIS.
Η Συρία δεν ανήκει σήμερα στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό του 2014, που είχε στόχο την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο στο απόγειό του κυριαρχούσε σε ένα μεγάλο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ επιβάλλοντας τη Σαρία και διαπράττοντας κτηνώδη εγκλήματα.