Ο Μακρόν κάλεσε την ΕΕ να εγκρίνει το 20ό πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας: "Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση επί της Ρωσίας"
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ο Εμανουέλ Μακρόν καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να εγκρίνει το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ Ουγγαρία και Σλοβακία απειλούν με βέτο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει την πίεση προς τη Ρωσία και να εγκρίνει το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, την ώρα που η Ουγγαρία απειλεί να το μπλοκάρει ασκώντας βέτο. Ο Γάλλος πρόεδρος, στο πλευρό του Φινλανδού ομολόγου του Αλεξάντερ Στουμπ, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να αυξάνει την πίεση στη Ρωσία καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στο πέμπτο έτος. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση επί της Ρωσίας», δήλωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσει το νέο πακέτο κυρώσεων και ότι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, ο Μακρόν εμφανίστηκε αποφασιστικός και για την εκταμίευση του ευρωπαϊκού δανείου των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Κίεβο, το οποίο επίσης απειλείται με βέτο από τη Βουδαπέστη. Όπως είπε, οι πολιτικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τηρηθούν, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.
Διαβάστε: Γαλλία σε πολιτικό "ναρκοπέδιο": Πορεία ακροδεξιών στη Λυών μετά τον θάνατο 23χρονου - Έκκληση Μακρόν για ψυχραιμία (Βίντεο)
Το 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ και βέτο Ουγγαρίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στο τραπέζι το νέο πακέτο κυρώσεων με στόχο την έγκρισή του πριν από την 24η Φεβρουαρίου, τέταρτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο έως ότου επαναληφθούν οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Droujba, ο οποίος διασχίζει την Ουκρανία και έχει υποστεί ζημιές από ρωσική επίθεση. Στο ζήτημα παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντριι Σιμπίχα, ο οποίος δήλωσε ότι τα «τελεσίγραφα» θα πρέπει να απευθύνονται στο Κρεμλίνο και όχι στις Βρυξέλλες. Μέσω ανάρτησής του στο Χ, υποστήριξε ότι Ουγγαρία και Σλοβακία δεν μπορούν να κρατούν όμηρο ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε τις δύο χώρες να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και εποικοδομητική συνεργασία.
Ευρώπη και στρατηγική αποτυχία και Αρκτική
Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρόεδρος χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση στρατηγική, στρατιωτική και οικονομική αποτυχία για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως σημείωσε, η Μόσχα δεν επιθυμούσε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ωστόσο η Φινλανδία και η Σουηδία εντάχθηκαν στη Συμμαχία, γεγονός που, κατά την εκτίμησή του, συνιστά πολιτική και στρατιωτική ήττα. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής παρουσίας στην Αρκτική, απέναντι στις ρωσικές και κινεζικές φιλοδοξίες, αλλά και στις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη Γροιλανδία. Το μήνυμα από το Παρίσι ήταν σαφές, η Ευρώπη οφείλει να παραμείνει ενωμένη και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ουκρανία, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες.