Βουλγαρία: Φαβορί των βουλευτικών εκλογών ο φιλορώσος Ράντεφ
Στις 19 Απριλίου
Αυτές θα είναι οι όγδοες εκλογές στη Βουλγαρία τα τελευταία πέντε χρόνια, με αδύναμους κυβερνητικούς συνασπισμούς να μην καταφέρνουν να επιβιώσουν στην πολιτική σκηνή
Ο Ρούμεν Ράντεφ, φιλορώσος πρώην πρόεδρος, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία την Κυριακή 19 Απριλίου. Αυτές θα είναι οι όγδοες εκλογές στη γειτονική χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, με αδύναμους κυβερνητικούς συνασπισμούς να μην καταφέρνουν να επιβιώσουν στην πολιτική σκηνή.
Διαβάστε: Χρίστιαν Μίτσκοσκι: "Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό απέναντι στη Βουλγαρία"
Βουλγαρία: Πρώην πρόεδρος ο Ράντεφ
Ο Ράντεφ εξελέγη πρόεδρος της Βουλγαρίας το 2016 και παραιτήθηκε τον Ιανουάριο αυτού του έτους, για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Ο ίδιος έχει δεσμευθεί να βάλει τέλος στη διαφθορά στη Βουλγαρία, φέρνοντας τη σταθερότητα.Υπενθυμίζεται πως η Βουλγαρία βρέθηκε στην 84η θέση του καταλόγου της Transparency International για τη διαφθορά το 2025. Παράλληλα, ο Ράντεφ δεσμεύθηκε να βάλει τέλος «στους ντόπιους φεουδάρχες και του ισχυρούς άνδρες που πνίγουν ολόκληρες περιοχές της Βουλγαρίας».
Ομοιότητες με τον Όρμπαν
Πιθανή νίκη του Ράντεφ στις εκλογές στη Βουλγαρία θα αλλάξει την πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς εντάχθηκε στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία, δύο κινήσεις στις οποίες είναι αντίθετος ο Ράντεφ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός «εισήγαγε το ευρώ στη Βουλγαρία χωρίς να σας ρωτήσουν. Και τώρα, όταν πληρώνετε τους λογαριασμούς σας, να θυμάστε πάντα ποιοι πολιτικοί σας υποσχέθηκαν ότι θα ήσασταν στο "κλαμπ των πλουσίων"», δήλωσε χθες, απηχώντας την απογοήτευση των πολιτών για την αύξηση των λογαριασμών.
Με την ήττα του φιλορώσου Βίκτορ Όρμπαν στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, ο Ράντεφ είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που είναι πρόθυμος να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα. «Είμαστε η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ που είμαστε και σλάβοι και χριστιανοί ορθόδοξοι», τόνισε σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Μάρτιν Καρμπόφσκι. «Μπορούμε να αποτελέσουμε έναν πολύ σημαντικό σύνδεσμο σε αυτόν τον μηχανισμό για να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Τα ποσοστά που συγκεντρώνει
Το κόμμα του Ράντεφ, η Προοδευτική Βουλγαρία (PB), συγκεντρώνει περίπου το 30% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το GERB. Ο Ράντεφ έχει αποκλείσει να συνεργαστεί με το GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες.
«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς τη δημιουργία συνασπισμού», δήλωσε ο Τίχομιρ Μπεζλόφ, ερευνητής στο Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας στη Σόφια. Πολλά θα εξαρτηθούν από την συμμετοχή των ψηφοφόρων, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.
En