Λίγο πριν αναχωρήσουν για τη Γαλλία και τη σύνοδο της G7, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η συνομιλία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις του πολέμου και στις προοπτικές για την ενίσχυση της διεθνούς στήριξης προς το Κίεβο, ενώ ανταλλάχθηκαν και ευχές για τα 80ά γενέθλια του Αμερικανού προέδρου. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας ειδική αναφορά σε οπλικά συστήματα όπως τα αντιαρματικά Javelin και τα αντιαεροπορικά Patriot. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν «καλές ιδέες» που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση της ειρήνης και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Διαβάστε: Ντόναλντ Τραμπ: Στη Σύνοδο της G7 από τη Δευτέρα - Στην ίδια συνεδρίαση με Ζελένσκι, δείπνο με Μακρόν στις Βερσαλλίες

Ζελένσκι: "Έχουμε μερικές καλές ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της ειρήνης"

Σε ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γράφει ότι «μόλις είχα μια εξαιρετική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Έδωσα συγχαρητήρια στον πρόεδρο Τραμπ για τα γενέθλιά του και είχαμε μια αρκετά λεπτομερή συζήτηση για πολλά σημαντικά θέματα – η ειρήνη, φυσικά, ήταν ένα από αυτά. Ευχήθηκα στον πρόεδρο Τραμπ κάθε επιτυχία, πάνω απ’ όλα στο έργο του για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Τον ευχαρίστησα επίσης για όλη την υποστήριξη που παρέχει η Αμερική στην Ουκρανία, και είναι σημαντικό να θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη κάθε βήμα αυτής της υποστήριξης – από τα Javelin έως τα Patriot.

Συζητήσαμε για θέματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη ειρήνης τώρα, και ενημέρωσα τον πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και για το πώς έχει ενισχυθεί η θέση μας. Συμφωνήσαμε ότι θα συζητήσουμε περαιτέρω κατά τη συνάντησή μας στη Σύνοδο Κορυφής της G7. Έχουμε μερικές καλές ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της ειρήνης και στην προστασία της ζωής. Ευχαριστώ!»


"Θα μπορούσαν κάλλιστα να συναντηθούν", λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρευρεθούν την Τρίτη στην ίδια συνάντηση εργασίας της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία. Οι δύο ηγέτες «θα μπορούσαν κάλλιστα να συναντηθούν στο περιθώριο» της συνάντησης εργασίας της Τρίτης, ανέφερε το Σάββατο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ τόνισε ότι μια επίσημη διμερής συνάντηση δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου.