Ένας Μεξικανός υπήκοος έχασε τη ζωή του από πυρά πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE), κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον του Τέξας, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS).

Διαβάστε: ΗΠΑ: Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν άνδρα που επιχείρησε να τους παρασύρει με το αυτοκίνητό του στην Καλιφόρνια (Βίντεο)

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο αλλοδαπού από πυρά ομοσπονδιακού πράκτορα στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής εκστρατείας της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Είχαν προηγηθεί οι θάνατοι δύο Αμερικανών πολιτών, της Ρενέ Γκουντ και του Άλεξ Πρέτι, στη Μινεάπολη, τον Ιανουάριο, επίσης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των ομοσπονδιακών Αρχών.


Ο πράκτορας της ICE πυροβόλησε σε νόμιμη άμυνα, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS), στο οποίο υπάγεται η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), υποστήριξε ότι ο Λορένσο Σαλγάδο Αραούχο, Μεξικανός υπήκοος που, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, βρισκόταν παράτυπα στη χώρα, επιχείρησε να διαφύγει της σύλληψής του κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ICE.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, έπεσε πάνω σε όχημα της ICE, αρνήθηκε να υπακούσει σε πολλές φραστικές διαταγές και μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε όπλο προσπαθώντας να χτυπήσει πράκτορα της ICE», ανέφερε το υπουργείο. Ο πράκτορας χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο «σε νόμιμη άμυνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωση. Συμπλήρωσε ότι ο Λορένσο Σαλγάδο Αραούχο υπέκυψε σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.


Σε εξέλιξη δύο έρευνες για τον θάνατο του Μεξικανού - Αντιδράσεις για τη δράση της ICE

Έχουν αρχίσει να διενεργούνται δυο διακριτές έρευνες για την υπόθεση, από το υπουργείο και το τοπικό γραφείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του DHS. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, το FBI διενεργεί έρευνα για επίθεση εναντίον αστυνομικού -κι όχι για τον θάνατο του μεξικανού πολίτη.

Η αστυνομία μετανάστευσης αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αντιμεταναστευτική επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ. Οι μέθοδοι που εφαρμόζει χαρακτηρίζονται συχνά βάρβαρες, ενώ οι θάνατοι της Ρενέ Γκουντ και του Άλεξ Πρέτι, καθώς συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες για τη δράση της, προκάλεσε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και κατακραυγή στη χώρα.

Επανειλημμένα, σε παλαιότερες υποθέσεις αυτής της φύσης, η δημοσιοποίηση βίντεο από φορητές κάμερες έθεσε υπό αμφισβήτηση όσα υποστήριξαν οι αμερικανικές αρχές. Στο χθεσινό θανατηφόρο επεισόδιο, αυτόπτες μάρτυρες τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο, ανέφερε ρεπορτάζ του NBC News.